RECENSIE: Leif de Leeuw Band - Leelah

Leelah
recensie cijfer 2016-02-18 Het is triest dat het 17-jarige transgendermeisje Leelah Alcorn pas na haar tragische zelfmoord – zij liep voor een vrachtwagen na onbegrip van haar omgeving en met name haar ouders - de aandacht kreeg die ze verdiende, met name door de aangrijpende afscheidsbrief. Die afscheidsbrief was ook het startpunt voor het eerste volwaardige album (na de EP De Luxe) van het blues georiënteerde Leif De Leeuw Band. En gezegd moet worden dat pas na het kennen van dit verhaal en het beluisteren van de teksten van het album Leelah dit album op waarde geschat kan worden, omdat bij een oppervlakkige beluistering als achtergrondmuziek er niet meteen sprake lijkt te zijn van een bijzonder debuut.

De trieste maar indrukwekkende teksten zijn van de hand van zangeres Britt Jansen en geven een blik in het leven van Leelah – uiteraard met name in het drieluik 'Leelah' waarmee het album afsluit, zoals het pijnlijke “you let them see the truth, and nothing but the truth/and then they took your heart away”, een aanklacht naar met name de ouders van Leelah.

Naast Jansen bestaat de band uit naamgever Leif de Leeuw die met zijn gitaarpartijen een uitstekend visitekaartje van zijn gitaarvirtuositeit geeft, met name in het prachtige instrumentale nummer 'Trailer Driver'. De band wordt gecompleteerd door drummer Tim Koning en bassist Eibe Gerhartl (wiens mooie fretloze bassolo op 'My Color Blue' doet denken aan het werk van de te vroeg overleden Jaco Pastorius) en gastrollen van Tony Spinner en Sonny Hunt. Het is met name de tweede helft van het album dat indruk maakt. Nog een paar puntjes op de i en de Leif de Leeuw Band mag zich op gaan maken voor het grote publiek.
Recensent:Ron Bulters Artiest:Leif de Leeuw Band Label:Continental Record Services
Troch

Steven Troch - Nice 'N' GreasyWie het openingsnummer ´Extra Extra´ hoort van het debuutalbum van Troch,...

Cover Theo Sieben - Delphinidin

Theo Sieben - Delphinidin Theo Sieben is, onder andere, bekend als gitarist van bands als Bertolf en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT