RECENSIE: Headspace - All That You Fear Is Gone

Headspace
2016-03-22 Damian Wilson is een bezig baasje. Zo zie je hem de podia met Threshold onveilig maken en zo duikt hij weer op bij Headspace. Daarnaast bestiert de man een solocarrière, is hij regelmatig te bewonderen bij Maiden United en is hij een veelgevraagd sessiezanger. Nu horen we dus zijn machtige stembanden op All That You Fear Is Gone van Headspace, het tweede album van deze Engelse progmetalformatie. De verleiding om Headspace te vergelijken met Threshold zijn natuurlijk ruimschoots aanwezig omdat beide bands in dezelfde vijver vissen, maar Headspace klinkt toch nog net even bedachtzamer en somberder. Verder is het om het even waar de joviale Brit zijn zangkunsten vertoont, het is allemaal van hoog niveau. Op het kraken van een valse noot is Wilson niet te betrappen zodat het 72 minuten lang genieten is van zijn karakteristieke stem. Wat een geweldenaar.

Maar Headspace bestaat niet uit Wilson alleen. Zijn medemuzikanten zijn ook door de wol geverfd. Zo zit Adam Wakeman (inderdaad de zoon van Yes-toetsenist Rick Wakeman) in de band en vinden we It-bites Bassist Lee Pomeroy binnen de gelederen. Genoeg ingrediënten voor het maken van een topplaat en dat is het tweede album van het vijftal dan ook geworden.

Het is duidelijk dat Adam Wakeman de genen van zijn vader geeft geërfd want het toetsenwerk is bij tijd en wijle fenomenaal. Prachtig zijn de klassieke pianoloopjes in combinatie met de zware gitaarriffs in ‘Kill You With Kindness’ en het wonderschone ‘Semaphore’. Maar ook het gitaarwerk van Pete Rinaldi mag er wezen. Opvallend is dat er bijzonder veel rustige passages op het album staan, waarbij de akoestische gitaar de hoofdrol opeist en waarbij de stem van Wilson nog mooier tot zijn recht komt. ‘Polluted Alcohol’ staat er vol mee, maar ook ‘Kill You With Kindness’ bezit een prachtige akoestische passage.

Eigenlijk is het hele album een hoogtepunt op zich, maar om er toch nog een paar uit te lichten: het dertien minuten durende ‘The Science Wihin Us’ dat afwisselend dreigend en lieflijk klinkt, de hemelse Yes-achtige ballad ‘Borders And Days’ en de tien minuten klokkende epische afsluiter ‘Secular Souls’ zijn allen hemeltergend mooi. All That You Fear Is Gone is desalniettemin geen licht verteerbare kost, al was het maar om de sombere teksten over de vele wereldproblemen. Het is echter wel een plaat die je als progrockliefhebber gewoonweg gehoord moet hebben.
Recensent:Jan Didden Artiest:Headspace Label:InsideOut Music
Cover Marble Sounds - Tautou

Marble Sounds - TautouMet het in 2013 verschenen Dear Me, Look Up heeft Pieter van Dessel, de man...

Cover The Rhythm Junks - It Takes A While

The Rhythm Junks - It Takes A While Je kijkt als recensent uit naar de releases van de groten der aarde. Meer nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT