RECENSIE: Various - God Don`t Never Change - The Songs Of Blind Willie Johnson

BWJ
recensie cijfer 2016-04-20 Blind Willie Johnson is een artiest die nog wel introductie behoeft, terwijl zijn nummers zo onsterfelijk zijn geworden dat deze helemaal geen introductie meer nodig hebben. Bluesklassiekers als ‘It’s Nobody’s Fault But Mine’, ‘John The Revelator’ en ‘The Soul Of A Man’ zijn ontelbare malen gecoverd door de meest uiteenlopende artiesten. Op God Don’t Never Change: The Songs Of Blind Willie Johnson geeft een selecte groep muzikanten haar interpretatie aan de nummers van Blind Willie Johnson.

Blind Willie Johnson leefde van 1897 tot 1945. De muzikant nam zijn nummers vooral op in de zogenaamde deltablues stijl; een sobere interpretatie met enkel de stem van Blind Willie en zijn slidegitaar. Blind Willie Johnson was een priester, god is dan ook in alle nummers dichtbij. De artiesten op dit verzamelalbum laten echter horen hoe vooruitstrevend zijn muziek was. Alle teksten worden door de muzikanten dusdanig eigen gemaakt dat je gaat geloven in de christelijke boodschap.

Het bevalt daarbij uitstekend om Tom Waits weer te horen zingen. Hij doet twee nummers in zijn bekende stijl. Traditional ‘John The Revelator’ is normaal gesproken een vrolijke gospelsong. Zo niet bij Tom Waits, voorzien van een dikke laag gospel is het nummer ontzettend duister. De knallende begeleiding van drums en banjo maken het geheel nog grimmiger. Heel anders zijn Derek Trucks en Susan Tedeschi die op ‘Keep Your Lamp Trimmed And Burning’ ook de gospel meenemen. Het echtpaar kiest echter voor een rock ’n roll aanpak in de stijl van de Allman Brothers. Lucinda Williams neemt twee liedjes voor haar rekening. In beiden combineert ze haar karakteristieke stemgeluid met een countryrock aanpak. Het is tenslotte Sinead O’Connor die het meest verrast. ‘Trouble Will Soon Be Over’ krijgt een Keltisch geluid. Het is een verrassende interpretatie die zeer goed werkt.

Op God Don’t Never Change: The Songs of Blind Willie Johnson wordt de tijdloosheid van de liedjes van Blind Willie Johnson nogmaals onderstreept. Ondanks de vele versies die reeds bestaan weten de nummers op de verzamelaar echt iets toe te voegen. Op fantastische wijze gaat gospel, blues en country samen in een magnifiek eerbetoon aan een groots songwriter.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Munich Records
Cover Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Person A

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Person AFrappant, eigenzinnig en ergens een beetje ongerieflijk: Person A , de...

Cover Joe Bonamassa - Blues Of Desperation

Joe Bonamassa - Blues Of Desperation Joe Bonamassa brengt de ene na de andere kwaliteitsplaat uit die vol staat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT