RECENSIE: Birds of Chicago - Real Midnight

BOC
2016-05-03 Zij was zangeres van de Canadese roots-act Po’Girl, hij was frontman van zijn eigen band JT & The Clouds. Allison Russell en JT Nero kwamen elkaar op ‘de werkvloer’ steeds vaker tegen. Daarnaast kregen ze ook steeds meer moeite om werk en privé gescheiden te houden. Van het één kwam het ander, maar daar waar normaliter onder deze omstandigheden een onwerkbare situatie zou ontstaan, bleek hier de basis te liggen voor een prachtig professioneel nieuw hoofdstuk in hun carrière.

Het eerste resultaat van deze samenwerking als Birds Of Chicago is het gelijknamige album uit 2012. De combinatie van roots, folk, gospel, soul en met poëzie doordrenkte teksten blijkt enorm aan te slaan. Na een jaar dat volledig in het teken staat van live-optredens is het dus niet vreemd dat het vervolgalbum een registratie zou gaan bevatten van deze tournee. Live From Space vindt dan ook gretig aftrek onder de Americana-liefhebbers. Dat de band een stel goed ingespeelde muzikanten blijkt te bevatten is niet zo vreemd. Het is zo ongeveer de gehele band van JT Nero die we hier horen en dat de kwaliteiten van deze muzikanten juist op het podium goed tot hun recht komen is ook Joe Ely niet ontgaan. Ely is een grootheid op het gebied van Texaanse country, honky-tonk en Texmex-rootsmuziek. Hij stelt al snel voor om met het hele stel in zijn eigen Garfield huis-studio aan de slag te gaan.

Ely is bekend van zijn werk met Solomon Burke, Bettye Lavette, Rodney Crowell en Emmylou Harris met wie hij speelde en voor wie hij produceerde. Voor gepolijste en overgeproduceerde toestanden in de studio ben je bij hem aan het verkeerde adres. Liever houdt hij het fris, spontaan, dynamisch en energiek. Het is precies wat je op Real Midnight, het derde album van Birds Of Chicago kunt verwachten. Het is voornamelijk de krachtige stem van Russell, overigens prachtig en terecht geportretteerd op de albumhoes, die iedere keer alle aandacht opeist maar wanneer zij bij Nero vocale toenadering zoekt blijkt er dus echt een match made in heaven te zijn ontstaan. Alles lijkt op gevoel, intuïtie en met liefde tot stand te zijn gekomen. Wanneer dit bovendien begeleid wordt door muzikanten die elkaar feilloos aanvoelen, en het geen enkel probleem vinden om zichzelf weg te cijferen om geheel in dienst van het liedje te musiceren, dan kunnen we zonder enige twijfel spreken van een band die er niet alleen in geslaagd is om een optimaal rendement uit de samenwerking te behalen, maar ook nog eens met grote regelmaat boven zichzelf weet uit te stijgen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Birds of Chicago Label:V2 Records
Cover lost/ctrl - ep

lost/ctrl - epHet Eindhovense Lost/Ctrl claimt in een interview losjes eigenhandig een...

Cover Khun Narin Electric Phin Band - II

Khun Narin Electric Phin Band - II De Thaise band Khun Narin Electric Phin Band werd een aantal jaar geleden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT