RECENSIE: Basement Saints - Get Ready

Basement
2016-04-26 De eerste associatie met Zwitserse muziek is misschien niet bluesrockende langharige skateboarders, maar gelukkig zijn Basement Saints dat wel. De drie jongens treden vaak op en hebben al een EP uitgebracht, maar waren nu klaar voor de volgende stap. Doormiddel van een crowdfundingsactie konden ze een aantal dagen een studio betalen en hebben ze daar dag en nacht onder begeleiding van koffie gewerkt aan hun debuut Get Ready. De nummers gaan bijna allemaal over huidige politieke en sociale problemen en zijn voortgevloeid uit jamsessies tijdens hun optredens.

De Basement Saints zijn vooral populair geworden in een onverwachte, maar belangrijke hoek: de muziek van hun eerdere EP Free Souls werd in snowboard- en skateboardfilms gebruikt als soundtrack. Deze films zijn vooral populair onder de skate- en snowboarders zelf en hebben een groot wereldwijd publiek. De muziek die gebruikt wordt is vaak van relatief onbekende bands die het plezier van de tricks vertolken, een groot compliment dus voor de bands. De muziek van ‘Powerslide’ past dan ook ongelofelijk goed, adrenaline wordt overgedragen door de beelden en de muziek. De ondertitel die ze op hun website hanteren past hier ook goed bij: “Rock and Roll for the free soul” en dat is ook precies hoe het nummer ‘Jeans’ klinkt. Bluesy rockgitaren bouwen het nummer op en zodra de drums invallen en Anton begint te zingen met zijn rauwe stem klopt alles, of zoals ze zelf zingen: “you fit me, like a pair o’ jeans”.

Waar ‘Jeans’ een recht-toe-recht-aan nummer is, ademt ‘Third Eye’ de jaren ’70. Het tempo is wat lager, zang en gitaren galmen licht en een psychedelische sfeer neemt over. Ook hier lijken de jongens compleet in hun element te zijn. Het daaropvolgende ‘Apple Tree’ zet de psychedelische sferen door, maar gooit er nog een flink scheut blues overheen. Met stops in de muziek en passende teksten creëert Basement Saints een pakkend nummer waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten.

Goed, Get Ready is misschien niet de meest vernieuwende plaat, maar wat maakt dat uit als alles erop klopt en het zo ontzettend lekker klinkt? Met hun bluesrock zetten ze al een aantal jaren concertzalen op zijn kop en nu zijn dan eindelijk ook de huiskamers aan de beurt.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Basement Saints Label:Black Pike Favorites
Cover Iamthemorning - Lighthouse

Iamthemorning - LighthouseHet Russische Iamthemorning liet op haar vorige plaat Belighted al horen...

Cover The Steepwater Band - Shake Your Faith

The Steepwater Band - Shake Your Faith The Steepwater Band is een muzikaal gezelschap die we langzamerhand toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT