RECENSIE: Double Veterans - Space Age Voyeurism

Double Veterans
2016-05-09 De jonge honden van Double Veterans maken op hun eerste volwaardige album Space Age Voyeurism een aanstekelijke mix van garagerock en psychedelische pop met een flinke dosis sixties beat. De band bestaat uit frontman/gitarist Lee Swinnen, tweede gitarist Thomas Valkiers en drummer Niels Meukens. Met hun vorige bands, Tubelight en The Crack Ups, wisten de heren in België al enige naam te verwerven als finalisten van Humo’s Rock Rally, het Vlaamse equivalent van De Grote Prijs. Als Double Veterans hebben ze geen aanmoedigingsprijs meer nodig. Hun muziek spreekt voor zich.

Space Age Voyeurism past naadloos in de sixties garagerockrevival uit de jaren ’80 die vooral in de Verenigde Staten, met bands als The Fuzztones en The Cynics, en Australië met bands als The Lime Spiders, The Screaming Tribesmen en The Hoodoo Gurus voet aan de grond kreeg. Maar ook België liet zich in die tijd niet onbetuigd met The Paranoïacs en The Scabs. En laat de frontman van die laatste band nou net Guy Swinnen heten, inderdaad de vader van Lee. Met de rock & roll-genen zit het dus wel snor.

Deze erfelijke belasting vertaalt zich in een afwisselende plaat met twaalf nummers. Opener ‘Cocktail’ is een lekker sixties popnummer waarin de stem van Swinnen doet denken aan die van Dave Faulkner (Hoodoo Guru’s). ‘Graveyard’ en ‘Slick Cut’ zijn onvervalste garagepunk-stompers. In ‘I, You’ en ‘Leave Me Alone’ neemt de band je mee in hogere sferen: psychedelische pop in de lijn van generatiegenoten Jacco Gardner en PAUW. Titelsong Space Age Voyeurism is een stemmige lo-fi instrumental.

Na iets meer dan een half uur is de koek op. Gelukkig biedt de repeat knop hier uitkomst. Meer nog dan liefhebbers van Jacco Gardner en PAUW, moeten liefhebbers van The Deaf, het bijbandje van Spike van Di-Rect, met Double Veterans uit de voeten kunnen. Misschien tijd voor een gezamenlijk toertje door de Lage Landen?
Recensent:Bart Slaats Artiest:Double Veterans Label:Caroline Records
Cover Ulysses - #eMotion

Ulysses - #eMotionProgrock in Nederland is teveel een ondergeschoven kindje, terwijl er toch...

Cover ansatz der maschine - Tattooed Body Blues

ansatz der maschine - Tattooed Body Blues Ansatz Der Maschine is ondanks dat de artiestennaam anders doet vermoeden,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT