RECENSIE: Steven James Adams - Old Magick

SJA
2016-10-11 Uit Cambridge afkomstig is singer-songwriter en indierockartiest Steven James Adams. Deze Brit staat onder andere bekend als de oprichter van de Broken Family Band en de band Singing Adams. Ook heeft Adams geschreven voor bekende kranten als The Guardian en The Times. Met een talent voor schrijven en genoeg muzikale ervaring is Adams in 2014 begonnen aan zijn solocarrière. Voor zijn debuutalbum House Music werkte hij samen met artiesten als Justin Young, bekend van The Vaccines, en ontving Adams voor zijn debuut ook vooral positieve kritiek. Dit jaar brengt Adams zijn tweede album Old Magick uit, een sterk vervolg op zijn voorgaande werk.

Terwijl House Music in een woonkamer is opgenomen, stapt Adams voor Old Magick met producer Dan Michaelson de studio in. Het resultaat is een gestroomlijnde tracklist die Adams’ muzikale identiteit goed vastlegt. Kenmerkend voor het album is het gebruik van akoestische instrumenten, waaronder vooral gitaar en piano. Door de minimale muziek op de achtergrond komen Adams’ geschreven teksten en vocale charmes mooi naar voren. Adams zingt op Old Magick over een verscheidenheid aan problemen. Zo is het eerste nummer ‘Togetherness’ bijvoorbeeld een lied over de spanning tussen verschillende klassen, een toepasselijk onderwerp wanneer men aan de huidige toestanden denkt. In ‘Sea Of Words’ wordt onder andere het bedrog van de media aangekaart, terwijl ‘French Drop’ over de liefde gaat en hoe niets voor lief moet worden genomen. Wat de tracks echter met elkaar gemeen hebben is een cynische blik op de wereld, een kenmerkend aspect van Adams’ schrijfstijl. De cynische teksten van Adams, gebracht met een subtiele charme, vallen binnen dit postmoderne tijdperk ongetwijfeld in de smaak.

Less is more, dat blijkt maar weer. Steven James Adams brengt met Old Magick een heerlijke tracklist de wereld in. De Britse charme ontbreekt er niet aan, en voor ieder die nog wél naar teksten luistert is het album een must.
Recensent:Regina Bakker Artiest:Steven James Adams Label:Fortuna Pop!
Cover Flowers - Everybody`s Dying To Meet you

Flowers - Everybody`s Dying To Meet youEr zijn veel bands die het geluid van de jaren ‘80 proberen na te bootsen...

Wave Pictures

The Wave Pictures - A Season In Hull Op de eerste editie van Into The Great Wide Open (Vlieland, 2009) zag en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT