RECENSIE: Flowers - Everybody`s Dying To Meet you

Flowers
2016-05-19 Er zijn veel bands die het geluid van de jaren ‘80 proberen na te bootsen tegenwoordig. Het decennium waar tot voor kort nog door elke zichzelf respecterende muziekliefhebber op neer moest worden gekeken kent een heuse renaissance, met dank aan bands als Chvrches, MUNA en Beach House, maar ook aan de opleving van grote namen als Nile Rodgers en Giorgio Moroder. De late periode tachtig, zo pal voordat de Riot Grrrl-beweging echt vaart begon te maken, is beduidend minder bezongen. Blondie’s jaren tachtig, het debuutalbum van de Cranberries, Elizabeth Fraser’s Cocteau Twins, dat zijn zo ongeveer de groepen waar Flowers de mosterd vandaan haalt. Everybody’s Dying To Meet You had zo uit die periode kunnen zijn. Zangeres Rachel Kenedy was in die tijd waarschijnlijk ook een wereldster geweest.

In 2016 is dit echter totaal niet het geval. De band uit Londen speelt in kleine zalen, iets dat voor het geluid dat ze creëren alleen maar voordelen heeft. Flowers maakt namelijk muziek die zijn best doet je naar binnen te zuigen. De gitaren bouwen een muur rondom je oren waar naast het prachtige, melancholische stemgeluid van Kenedy nog veel ruimte overblijft. Ze doen goed hun best om de luisteraar net niet te laten verdrinken in de feedback en slagen hier grotendeels in. Alleen na het ankerpunt ‘Intrusive Thoughts’, één van de beste nummers op het album juist omdat de overige bandleden Kenedy hier veel ruimte in de mix gunnen, valt het een beetje terug in een gitaarbrij.

Opener ‘Pull My Arm ’en ‘Ego Loss’ laten zien dat de band erg bekwaam kan zijn in de garage-achtige, kortere nummers als ze niet vergeten de gitaren een even puntig geluid mee te geven. Met een totale looptijd van nog geen half uur zijn de keren wanneer ze de plank misslaan dan ook erg snel vergeten en blijft vooral het gevoel hangen van een band die, hoewel ze nog een beetje naar de juiste toepassing zoeken, een fantastische en toch lichtelijk vergeten sound te pakken heeft. Op album twee zullen we zien welke richting deze band daadwerkelijk opgaat. Voor nu is het een prettig tussendoortje.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Flowers Label:Fortuna Pop!
Cover Pete Astor - Spilt Milk

Pete Astor - Spilt Milk Pete Astor maakt al muziek sinds de jaren tachtig en zat in (indie) bands...

SJA

Steven James Adams - Old Magick Uit Cambridge afkomstig is singer-songwriter en indierockartiest Steven...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT