RECENSIE: Suuns - Hold / Still

Suuns
2016-05-05 Suuns is noch een eendagsvlieg, noch een ‘two-hit wonder’. Met haar derde album Hold / Still behoudt de Canadese band zijn plek in de eredivisie van bands die gitaren en elektronica laten samensmelten. Het nieuwe album vormt geen radicale breuk met de voorgangers Zeroes QC en Images Du Futur. Soms is het dansbaar, dan weer vliegen de dreunende bassen je om de oren. De Canadezen weten daarbij te voorkomen dat de nummers als los zand aan elkaar hangen. Het typische Suuns-geluid is uitstekende lijm.

Hold / Still opent met een mokerslag: ‘Fall’. Zware drums, overstuurde gitaren en de karakteristieke zang van Ben Shemie resulteren in een indrukwekkende terugkeer aan het muziekfront van de band die drie jaar geleden zijn vorige album uitbracht. Hier is Suuns op zijn grilligst. Shemie’s zang is een soort melodisch binnensmonds mompelen; de tekst is vaak ondergeschikt aan de klank. Daarmee zijn de vocalen één van de vele uiteenlopende kleuren op het bonte palet van Suuns.

Met ‘Mortise and Tenon’ en ‘Translate’ is het hart van het album dansbaar. De hogere tempo’s in deze nummers zorgen ervoor dat het geheel niet al te naargeestig is. Waar ‘Mortise and Tenon’ uiteindelijk te weinig ontwikkeling herbergt, behoort ‘Translate’ tot de beste momenten van Hold/Still. Een fantastische postpunk-achtige gitaarlijn zigzagt zijn weg door het nummer. De knappe drumpartij met veel variatie en de nerveus aandoende elektronica maken het nummer uiterst rijk. Niet veel later weet Suuns met een totaal andere aanpak ook te imponeren. ‘Careful’ is een en al onderhuidse spanning, en daarbij ietwat somber: “I’m walking all day under the fucking sun”.

Hold/Still is een volgend succesverhaal in de geschiedenis van Suuns. IJle gitaarlijnen, opgepompte bassen en de borrelende elektronica vormen een sterk geheel. Soms leunen de Canadezen in hun nummers te veel op de in eerste instantie ingezette weg, maar over het geheel genomen is Suuns een razend spannende band.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Suuns Label:Secretly Canadian
Cover Kevin Morby - Singing Saw

Kevin Morby - Singing SawDe aanhouder wint. Als er iemand is waarvoor dit gezegde opgaat, dan is het...

Nada

Nada Surf - You Know Who You Are You Know Who You Are …ja, dat weten we, en we weten ook wie jullie zijn,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT