RECENSIE: Kyle Craft - Dolls Of Highland

Craft
2016-06-21 Hij was er kapot van dat zijn grote idool David Bowie overleed, daarbij is Bowie ook een van zijn inspirators geweest, en dat is terug te horen op het debuutalbum van Kyle Craft. Het album Dolls Of Highland heeft een Bowie-feeling zonder een kopie te worden.

De uit Amerika afkomstige Craft heeft met zijn album laten horen wat hij in huis heeft. Een mengelmoesje van divers geluid van Bowie met een punk ondertoon. Hij laat zien dat hij veel kan maar daardoor leidt het ook een beetje af van het talent dat hij in huis heeft.

Craft heeft Dolls Of Highland uitgebracht onder het label Sub Pop. Het label wat eind jaren tachtig Nirvana als eerste tekende en daarna een slechte reputatie opbouwde doordat ze hun artiesten niet wilden laten gaan.

Als het hele album door wordt geluisterd ontstaat er een gevoel alsof je van links naar rechts wordt getrokken door de evolutie van muziek. En daarmee door de hele loopbaan van Bowie. Zo zijn de eerste twee nummers ‘Eye Of A Hurricane’ en ‘Balmorhea’ up-tempo en hebben een vrolijke ondertoon. Bij ‘Berlin’ hoor je precies waar hij vandaan komt. Uit Louisiana, dus de zuidelijke toon is in dat nummer gezet. Het heeft een soort cowboysfeer en is verder erg simpel gehouden.

Halverwege het album valt het album in een dip met een aantal ballades. ‘Gloom Girl’ is een van die ballades en laat voornamelijk horen wat voor stem Craft heeft. Ook hier is zijn zuidelijke afkomst te horen. Maar voornamelijk valt op dat zijn stem hier pas echt tot zijn recht komt. Het is heel apart en het blijft je bij. Zijn aparte stemgeluid is ook goed te horen in ‘Lady Of The Ark’ waar hij meerdere keren een prachtige uithaal maakt.

Het album is goed alleen kan voor de luisteraar een idee ontstaan dat Craft niet precies weet welke kant hij op wilt gaan. Misschien kan dat voor hem een kans zijn om eruit te springen, maar dan moet daar wel goed gebruik van worden gemaakt.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Kyle Craft Label:Subpop
Cover Sam Beam (Iron & Wine) and Jesca Hoop - Love Letter For Fire

Sam Beam (Iron & Wine) and Jesca Hoop - Love Letter For FireAls frontman van Iron & Wine weet Sam Beam altijd te verbazen met...

ALU

Arbor Labor Union - I Hear You I Hear You begint heel interessant. Een rockband op het Subpop label die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT