RECENSIE: Schnauzer Radio Orchestra - Robot Cocktail Party

SRO
recensie cijfer 2016-07-23 Het zal misschien wat moeilijk blijken, maar doe voor de grap eens een poging je het volgende voor te stellen: de synthesizerpop van eind jaren tachtig, inclusief al haar goedkope bliepjes en haar robot-achtige stemvervormers, gecombineerd met allerlei orkestrale instrumenten en een zware jazzinvloed. Als deze opgave voor jou niet doenbaar blijkt, wat alleszins begrijpelijk is, zul je je toevlucht kunnen nemen tot Robot Cocktail Party, het debuutalbum van Schnauzer Radio Orchestra
Rob Geboers is de man achter Schnauzer Radio Orchestra: een producer dus, geen daadwerkelijk orkest. Naast Schnauzer Radio Orchestra maakt de man introdeuntjes, reclamemuziek en soundtracks voor allerlei soorten media. Zijn stijl is nog het best te beschrijven met de term eigenzinnig, en is dan ook iets waar je van moet houden. Laten we vooropstellen dat dit album hier en daar wat orkestrale instrumenten incorporeert en af en toe een jazztintje heeft, maar in de eerste plaats toch elektronisch is. Elektronisch op zo’n manier dat het voelt alsof het recht uit een dertig jaar oude computer komt rollen. De retrostijl waar Rob Geboers in Robot Cocktail Party gebruik van maakt doet denken aan muziek van oude videogames.

De absolute hoogtepunten van het album ontstaan als deze retrostijl succesvol gecombineerd wordt met een Big Band-deuntje, een mooie blazer of een toffe jazzloop. Zulke mixen zijn intrigerend, melodieus en zitten simpelweg goed in elkaar. Het is op de puur elektronische tracks waar Schnauzer Radio Orchestra hier en daar toch wat steekjes laat vallen: hij houdt het dusdanig simpel dat verveling en het gevoel dat je constant naar hetzelfde luistert algauw beginnen op te spelen. Dit zijn echter een stel minderheidsmomenten gedurende het album: het zijn die werkende combinaties die het prominentst aanwezig zijn, waardoor Schnauzer Radio Orchestra’s debuut toch zeker geslaagd genoemd kan worden.
Recensent:Marijn Smid Artiest:Schnauzer Radio Orchestra Label:Basta Records
Cover Family Atlantica - Cosmic Unity

Family Atlantica - Cosmic UnityFusion. Er zijn weinig termen die in de muziekclassificatie gebruikt worden...

Brox

Kyla Brox - Throw Away Your Blues Wanneer je ouders, broers en zussen allemaal met muziek bezig zijn is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT