RECENSIE: Afro Celt Sound System - The Source

ACSS
2016-07-15 Twintig jaar geleden verraste Afro Celt Sound System de wereld met zijn bijzondere en geslaagde mix van Afrikaanse ritmes en klanken, met Keltische folk. Na vijf studioalbums laste de groep een pauze in. Nu tien jaar later verschijnt de zesde plaat The Source. Ditmaal bleek niet alleen het publiek, maar ook een deel van de band zelf verrast. Eén van de oorspronkelijke oprichters van de band, Simon Emmerson, besloot de plaat namelijk niet in de volledige oude samenstelling op te nemen en ging verder met twee andere bandleden onder de oude naam. Het resultaat is dat er nu twee bands bestaan die zich Afro Celt Sound System noemen en dat de rechter moet bepalen wie van de twee het recht heeft om de naam te mogen voeren.

Op The Source worden de overgebleven originele bandleden bijgestaan door een scala aan muzikanten. Een aantal daarvan heeft eerder met de band gewerkt en een aantal is nieuw, waaronder vast bandlid Griogair die zingt, gitaar speelt en doedelzak speelt. Door deze mix van oude en nieuwe muzikanten klinkt de muziek op de nieuwe plaat enerzijds vertrouwd en aan de andere kant worden ook nieuwe stijlen toegevoegd, zoals country, blues, soul en pop.

De plaat begint heel ingetogen met twee rustige liedjes, waarna het tempo omhoog gaat en er vier lange, opzwepende nummers volgen. Door de vele instrumenten en de diverse zangers en zangeressen klinken de nummers vol van klank. Dankzij de open productie komen de afzonderlijke muzikanten toch goed tot hun recht. Hoogtepunt van dit deel van de plaat is ‘A Higher Love’, dat zich via een groovy gitaarriffje, blazers en rap ontpopt tot een hypnotiserend en pakkend nummer. Ook ‘Cascade’ pakt dankzij de countryelementen en blazers zeer verrassend uit. Vervolgens volgen weer drie rustige nummers, waarvan ‘Where Two Rivers Meet’ dankzij een jazzy doedelzak zeer boeiend klinkt. Helaas zakt de energie door het vrij lange intermezzo wel enigszins weg. Dankzij de opzwepende ritmes weet de groep zich uiteindelijk toch weer te herpakken, waarbij vooral het bluesy en soulvolle ‘The Communicator’ en het energieke ‘Kalsi Breakbeat’ er uit springen.

Door de hoofdzakelijk Afrikaanse teksten, met een enkel uitstapje naar het Keltisch en het Engels, is het niet altijd duidelijk waar de teksten over gaan. Op basis van de songtitels lijken de natuur en verhalen over de voorvaderen de rode draad op de plaat te vormen. De schoonheid van de songs zit hem echter vooral in de klanken van de zangers en de koortjes, die fraai aansluiten op de instrumentale begeleiding.

The Source is een sfeervolle en rijke plaat waarop Afro Celt Sound System opnieuw op knappe wijze verschillende Europese en Afrikaanse stijlen met elkaar weet te combineren. Het enige nadeel van de plaat is dat hij vrij lang is, waardoor de aandacht af en toe verslapt. Met het achterwege laten van een aantal nummers had de plaat waarschijnlijk nog meer aan kracht gewonnen.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Afro Celt Sound System Label:Bertus
Cover Friends of the Family - Time

Friends of the Family - TimeDe Haags-Rotterdamse folkformatie Friends Of The Family is alweer toe aan...

Cover Compact Disk Dummies - Silver Souls

Compact Disk Dummies - Silver Souls In 2012 schopten Compact Disk Dummies het tot de finale van Humo’s Rock...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT