RECENSIE: Throws - Throws

Throws
2016-09-26 De overzichtelijkheid van het landschap op de hoes van het debuutalbum van Throws is geen voorbode voor de muziek van het duo. Mike Lindsay en Sam Genders hebben niet voor de makkelijke weg gekozen. Het is zonneklaar dat de Britten - bekend van hun samenwerking in Tunng - uitvoerig over hun eclectische indiepop hebben nagedacht en eraan hebben zitten sleutelen. De minst complex klinkende nummers op Throws bewijzen dat dit een niet al te geslaagde strategie was.

Met ‘The Harbour’ opent het duo echter prima. Door de aanstekelijke combinatie van gitaren en elektronische elementen, maar vooral vanwege Genders’ falsetto, had dit ook prima op een album van TV on the Radio gepast. In het door de vissershaven in Reykjavik geïnspireerde nummer - Throws kwam in IJsland tot stand - vlechten gitaarlijntjes zich om elkaar heen en is de afwerking met strijkers uiterst verzorgd.

Een verzorgde afwerking ontbreekt in het restant te vaak. De zangpartijen in ‘Play The Part’, die net niet met elkaar matchen, zijn een voorbeeld van de liefde voor het gekunstelde van Lindsay en Genders. De aan het geluid van een trompet refererende keyboardklanken aan het begin van de bridge vormen het dieptepunt van het album. Niet veel beter is ‘Punch Drunk Sober’, waar de hoge zang en de muziek als een tang op een varken slaan. De baspartij is niet alledaags, maar wringt in plaats van dat ze opzien baart.

Het korte luisterliedje ‘Silence In Between’ en ‘Sun Gun’ tonen aan dat Throws sterk uit de hoek kan komen als ze het frutselen achterwege laten. Eerstgenoemde weet door enkele simpele ingrepen de middelmaat te ontstijgen. Het wisselen van zanger na het eerste couplet en de atypische break voor dit soort liedjes bewijzen dat Throws het zichzelf op eventuele volgende albums vooral niet te moeilijk moet maken.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Throws Label:Full Time Hobby
Cover Ben Lukas Boysen - Spells

Ben Lukas Boysen - SpellsIn het werk van de muzikant c.q. geluidskunstenaar Ben Lukas Boysen staat...

Cover X-Tinxion - From The Ashes Of Eden

X-Tinxion - From The Ashes Of Eden Thrashmetal met vrouwelijke vocalen, dan liggen de referenties naar Arch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT