RECENSIE: Darlingside - Birds Say

Darlingside
2016-08-16 Het viertal van Darlingside duikt vol overgave in het populaire folkgenre met hun nieuwste album Birds Say. Op dit derde album is er een grote verandering ten opzichte van hun vorige werk: Darlingside heeft afscheid genomen van hun drummer. Hierdoor is de gehele sfeer van de muziek veranderd. Waar er voorheen nog een vleugje indie over hun muziek lag, is dit op Birds Say niet meer te vinden. De nadruk ligt nu vooral op de samenzang en folk. Ondanks dat de rauwe rand verdwenen is uit de band, heeft Birds Say gelukkig genoeg pit overgehouden om niet te vervelen. Alle nieuwe nummers werden gezamenlijk geschreven en vervolgens vierstemmig rondom één microfoon ingezongen, onder begeleiding van enkele snaarinstrumenten als een banjo en gitaren. De muziek die hieruit voortkomt is net zo braaf als dit klinkt, maar raakt wel.

Birds Say begint met de melancholische tonen van ‘The Ancestor’ dat klinkt alsof Mumford and Sons gemixt wordt met Family Of The Year. In een geleidelijk tempo gaat het album door, met vrolijke en opzwepende folk, afgewisseld met dromerigheid en somberheid. Op het titelnummer komt er een moment van rust binnen. Een ontspannen elektrische gitaar en geklap verlichten de droevige stemming die gevormd wordt door de vermenigvuldigde stemmen. Het daarop volgende ‘The God Of Loss’ blijft lang in hetzelfde rustige tempo met een aanzwellende Keltische viool die doet denken aan Ierse heuvels. Halverwege komt er pit en emotie in het lied, zoals een goed Keltisch folknummer betaamd. In het laatste nummer van Birds Say zingt de band gezamenlijk: ”I Want To Be Good For You” deze lieve boodschap, die een dienende toon heeft, omschrijft de toon van het album perfect. Het is een album dat goed is en doet zoals gewenst, op een heel vriendelijke en toegankelijke manier.

Birds Say is alles wat je kunt wensen van een hedendaags folkalbum. Darlingside brengt mooie zang, de toepasselijke instrumenten en de nodige dosis vrolijkheid en melancholie. Het is een heel ander album dan de voorgangers. Naast een rauwe indierand is er ook een speelsheid verloren gegaan, maar wat er voor terug komt is niet mis. Misschien dat niet iedereen deze switch zal waarderen, maar er zullen zeker nieuwe fans mee gemaakt worden.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Darlingside Label:Thirty Tigers
Apollo

Rusty Apollo - Midgets & MonkeysMet de release van Oh Yeah! , de debuutplaat van Rusty Apollo uit 2015,...

Cover Einfach Kurt - Narcissism Blues

Einfach Kurt - Narcissism Blues Einfach Kurt maakt in een heerlijk tempo nieuwe muziek, iets waar veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT