RECENSIE: Todd Tobias - Gila Man

Todd Tobias
recensie cijfer 2016-11-17 Was zijn vorige plaat, Tristes Tropiques, al mysterieus, nu gooit Todd Tobias er op Gila Man nog even een schepje bovenop. De immer productieve Tobias is naast zijn werk als producent namelijk ook solo aan de gang, en niet op het minste tempo. Zijn albums zijn daarnaast ook ontzettend divers. Tobias pakt een overkoepelend thema, maar varieert binnen de platen ontzettend veel.

Zoals de cover al doet vermoeden, herbergt Gila Man veel muziek wat geïnspireerd is door het ‘Wilde Westen’. Het nummer ‘Howler’s Hill’ is zo’n voorbeeld. Het nummer begint met een opbouwende mix van gitaar en elektronica, en ontaardt uiteindelijk in een explosie van psychedelica. Het geheel brengt spanning met zich mee, zeker ook door de duistere elektronische tonen die ten gehore worden gebracht. Een gitaar begeleidt het geheel met verschillende tonen en ritmes. Volgend nummer ‘Highlake’s Last Stand’ klinkt dan juist weer erg hoopvol en ontzettend divers. De verschillende manieren waarop gitaar, tempo’s, en synthesizers gebruikt worden, maakt het nummer origineel. Iets dat wel anders in vergelijking met voorgaande platen, is het feit dat Tobias zang heeft ingebracht. De Engelse songwriter Chloe March brengt zachte en melodieuze zang ten gehore en dat komt het geheel zeker ten goede. De zang is ook iets wat Gila Man positief onderscheidt ten opzichte van Tobias’ vorige platen.

De plaat is nergens hetzelfde en dat merk je. ‘Popskull Kid’ laat bijvoorbeeld veel eigenaardige elektronische klanken horen, waardoor het klinkt alsof de aliens ineens het ‘Wilde Westen’ zijn binnengevallen. Wat dat betreft doet het geluid van de plaat ook erg denken aan de sfeer van het thriller-gedeelte uit de nieuwe serie Westworld. De plaat pakt eigenlijk perfect de spannende en luchtige momenten samen, door af en toe juist spanning op te bouwen, maar ook door rustige (ambient) elementen te laten passeren. ‘Pollen Path’ is een voorbeeld waarin de luisteraar juist wat meer rust wordt gegund.

De conclusie is dan ook dat ook op deze plaat de diversiteit schittert. Tobias gooit zoveel elementen in de mix, dat het onmogelijk is om verveeld te raken. Gooit men er een flinke dosis fantasie bij, dan is deze plaat op zijn best.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Todd Tobias Label:Tiny Room Records
Cover Vanishing Twin - Choose Your Own Adventure

Vanishing Twin - Choose Your Own AdventureGekke geluidjes, vreemde instrumenten, daar houdt Cathy Lucas wel van. Onder...

Cover Insomnium - Winter`s Gate

Insomnium - Winter`s Gate In deze tijd waarin we de muziek vluchtig en vaak in kleine brokjes tot ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT