RECENSIE: Joanne Shaw Taylor - Wild

Shaw Taylor
2016-11-02 In het Verenigd Koninkrijk is Joanne Shaw Taylor al een hele dame. De bluesgitarist staat al voor volle zalen en bezocht onlangs ook Jools Holland in zijn TV programma. Verscheidene media hebben haar reeds bestempeld als de toekomst van de blues. Wild is haar vierde album. Een plaat waarmee ze laat horen alles in zich te hebben om ook Nederland te veroveren.

De plaat is opgenomen in Amerika. Joanna Shaw Taylor laat horen de blues perfect te beheersen. Ze gaat daarbij afwisselend te werk, zonder dat de plaat chaotisch wordt. Deze dame heeft een lage stem die over de blues een dreigend laagje legt. Dit gaat goed samen met het stevige ‘I’m In Chains’. Het nummer had zo van de hand van Joe Bonamassa kunnen zijn. De gitaar wordt hardhandig gespeeld. De dames van de achtergrondzang zorgen voor een funky twist. Eerder bewijst de zangeres zichzelf als een soulzangeres op ‘No Reason To Stay’. Het wordt hier duidelijk hoe zuiver de stem van Shaw Taylor kan klinken. Het ritme ligt wat meer in de richting van de pop. Ze zoekt de soul nog een stapje verder op met ‘My Heart’s Got A Mind Of Its Own’. Dankzij de uitgebreide blazerssectie beweegt Taylor zich van de soul van Beth Hart naar het geluid van Etta James.

Dit wordt aan het einde onderbroken door een voortreffelijke gitaarsolo. Iets dat de muzikante op bijna elk nummer doet. Wie enkel naar het gitaarwerk luistert verwacht een ruige bluesman als Walter Trout, Joe Bonamassa of Kenny Wayne Shepherd. Het ene moment jankt het instrument agressief om later een kalm emotioneel hoogtepunt te creëren. Het is dan ook geen wonder dat eerder genoemde heren al fan zijn van Joanne Shaw Taylor. In Nederland is dit (nog) niet het geval. Het zal ongetwijfeld niet lang duren voordat deze Britse ook hier populair wordt in het blues circuit. Wild biedt er in ieder geval genoeg grond voor.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Joanne Shaw Taylor Label:PIMP It
Cover Duster Lust - Duster Lust

Duster Lust - Duster LustHet zal voor het Duitse Düster Lust niet gaan meevallen om maar een beetje...

Cover First E - Zeitgeist

First E - Zeitgeist Trippop noemen ze het. Een viertal uit de Zaanstreek maakt muziek doordrenkt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT