RECENSIE: Hydrogen Sea - In Dreams

Hydrogen
2016-10-27 In Dreams is het debuut van het Belgische duo Hydrogen Sea. Naast dat PJ Seaux en Birsen Uçar het muzikale duo vormen, zijn zij in het dagelijks leven elkaars wederhelft. Voor hun eerste plaat zijn ze na de release van hun EP Court The Dark de studio ingedoken. Twee jaar hebben ze aan hun debuutplaat gewerkt. In Dreams is alvast de perfecte gekozen titel, want de muziek van de twee Belgen is betoverend en een tikkeltje mysterieus. De plaat werd onder andere geproduceerd door Tony Doogan, die ook platen van Belle and Sebastian en Mogwai produceerde.

In Dreams is een opvallend beheerste plaat. Seaux en Uçar creëren een eigen geluid waarbinnen pop en synths op harmonieuze wijze worden vermengd tot een mooi uitgesponnen geheel. Als genre kan dreampop worden toegeschreven aan de muziek van het tweetal. Deze dreampop klinkt bij de opening van het album nog vrij donker, maar verschuift op ‘Beating Heart’ naar een meer helder geluid. Ook de titeltrack is zeer fraai en zo weet het duo nummer na nummer een sterk en coherente eenheid neer te zetten zonder te verslappen.

“Sometimes, I want the world to disapear,” zingt Uçar tegen het einde van het album op ‘Walk Away Now’. De tekst van het nummer zou zomaar op de luisterervaring bij dit album kunnen slaan, want de muziek op In Dreams is bij uitstek geschikt om bij weg te dromen. Ondanks het langzame karakter van het nummer, bouwt het duo met subtiele details en verschuivingen in de muziek op naar een volle climax.

‘Gentle Doubler’ is de hekkensluiter, waarop Uçar de luisteraar eerder toespreekt dan toezingt. Het nummer is helemaal kaal gestript. Slechts enkele minimale geluiden sieren het nummer. Die minimale aanpak is op het hele album doorgetrokken, waardoor alle nummers op In Dreams samen een mooi geheel vormen. Van het spannende begin tot het uiterst kalme einde is het debuutalbum van Hydrogen Sea een zeer onderhoudende plaat die bewijst dat muziek niet per se uitbundig of energiek hoeft te zijn om toch een meeslepende luisterervaring te kunnen opwekken.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Hydrogen Sea Label:Unday
Cover Sleepers' Reign - King Into Delight

Sleepers' Reign - King Into DelightVier jaar zat er voor het Belgische Sleepers’ Reign tussen het winnen van...

Cover Alex Cameron - Jumping The Shark

Alex Cameron - Jumping The Shark Het is inmiddels drie jaar geleden dat Jumping The Shark voor het eerst...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT