RECENSIE: Emanuel and the Fear - Primitive Smile

Emanuel
2016-11-18 Emanuel And The Fear is een muzikaal gezelschap rond frontman Emanuel Ayvas en werd zo’n acht jaar geleden opgericht in Brooklyn, New York. Geïnspireerd door de muziek van The Beatles en Bob Dylan, maar vooral de Russische componist Igor Stravinsky bracht de groep tot dusverre twee langspeelplaten uit, waarvan de laatste alweer dateert uit 2012. Extravagant geluid, rijkelijk georkestreerde arrangementen en poëtische teksten zijn de voornaamste tools waarmee Emanuel and the Fear op muzikaal vlak poogt te overtuigen. Echter, voor nieuwe plaat Primitive Smile is het recept er vooral op gericht de basiselementen van de popmuziek zo veel mogelijk aan te houden. Een ambitieuze keuze.

De muziek van Emanuel and the Fear wordt vaak vergeleken met die van noorderburen Arcade Fire. En wanneer we opener ‘Some May FallAsleep’ horen, concluderen we dat die vergelijking niet zomaar uit de lucht gegrepen is. Melodieus, bombastisch, harmonieus en dat met een ietwat ongepolijst randje. ‘State Of Violet’ is vervolgens een samenspel tussen de overtuigende vertelzang van Emanuel Ayvas en de rijk georkestreerde climax. Maar bovenal is het simpelweg een sterk begin van de plaat. En de band weet ook met prima popliedjes ‘Holding On’ en ‘I Believe’ netjes boven de streep te blijven en slaagt erin, ondanks de samensmelting van diverse stijlen, de toegankelijkheid hoog te houden.

Met de ambitieuze ballad ‘Lately’ wordt echter langzaam de afglijding ingezet. De drempel komt wat hoger te liggen, de muziek wordt meer experimenteel (zoals op ‘Meredith’ en ‘The Unwinding) en de nummers hebben niet het vermogen, ook niet na meerdere draaibeurten, een blijvende indruk achter te laten. En dus eindigt Primitive Smile na een prima start behoorlijk anoniem. Emanuel and the Fear heeft het plan voor een toegankelijke popplaat precies een half album vol kunnen houden. En dat is jammer, want commercieel succes zou zomaar eens op de loer hebben kunnen liggen. Maar de experimentele drang is blijkbaar te groot voor Emanuel Ayvas en zijn bandleden.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Emanuel and the Fear Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Hannah Epperson - Upsweep

Hannah Epperson - Upsweep Hannah Epperson is een Amerikaanse neoklassieke artiest die gewapend is met...

Depose

Model Depose - Splitting Light En weer een band die voor zijn muzikale inspiratie teruggrijpt op het al zo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT