RECENSIE: EZ TV - High In Place

EZ TV
2016-11-04 Begonnen als het slaapkamer project van frontman Ezra Tenenbaum, groeide EZTV uiteindelijk uit naar een volwaardige band met hun eerste langspeler Calling Out. De melodieuze popliedjes klonken fris maar bleven niet echt hangen. Iets meer dan een jaar later is daar de opvolger High In Place met daarop tien gloednieuwe nummers. En dat zijn stuk voor stuk weer lichtvoetige liedjes die jaren zestig psychedelica mengen met Beach Boys-achtige sfeer.

Het is dan ook niet voor niets dat deze plaat weer erg zomers klinkt. Opvallend is dat veel nummers ongeveer even lang zijn, wat wellicht toeval is, maar ook eenzelfde receptuur doen vermoeden. Want ook dit keer is er weer weinig variatie te vinden en draait de schijf te onopvallend zijn rondjes. Liedjes als ‘States Of Confusion’ met zijn heldere gitaarlijntjes en openingsnummer ‘High Flying Faith’ klinken vrolijk, met fraaie melodieën, samenzang en instrumentatie. Het zijn mooi uitgewerkte composities, die met zorg zijn opgenomen, maar die echter stuk voor stuk de nodige spanning missen. Daardoor klinkt het geheel erg vlak en weet de plaat simpelweg nooit echt te boeien.

Ook zijn de teksten niet heel bijzonder en lijkt het of er soms niet veel moeite voor wordt gedaan om ze inhoud te geven. ”Lying on my back staring at the sun” is te horen in ‘Hammock’ en het valt te betwijfelen dat daar een dubbele bodem in schuilt. ‘Temporary Gold’ heeft nog wel een pakkend refrein en als er meer van dit soort nummers op hadden gestaan, had de plaat de middelmaat misschien nog wel kunnen ontstijgen. Maar vooral zijn er liedjes als ‘Still’ en ‘Clear’ te horen, die in de basis al weinig te bieden hebben en waarbij de aankleding ze verder niet veel interessanter weet te maken.

EZTV weet het vrolijke en vrije zomerse gevoel goed te vangen in sfeervolle, onbevangen popmelodieën die fraai en met zorg uitgevoerd zijn. Maar door het gebrek aan spanning in de muziek blijft er weer weinig meer over dan aangename achtergrondmuziek, die net als hun debuutplaat maar niet wil beklijven. Zelfs na meerdere luisterbeurten wil de plaat geen blijvende indruk achter laten en blijkt ook het zomergevoel even vluchtig te zijn als de muziek. De band laat weinig groei horen op High In Place en zal daarmee dan ook weinig potten weten te breken.
Recensent:Ronald Kats Artiest:EZ TV Label:Captured Tracks
Ian Sweet

Ian Sweet - ShapeshifterDe uit Boston afkomstige band Ian Sweet komt uit de underground scene en...

Cover Cymbals Eat Guitars - Pretty Years

Cymbals Eat Guitars - Pretty Years Ouder worden: iedereen heeft er mee te maken. Vaak is het slecht nieuws...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT