RECENSIE: Shadows Fall - Threads of Life

Shadows Fall - Threads
2007-03-19 Eind vorig jaar kreeg Shadows Fall met 'The Light That Blinds' een mooi plekje op de Playstation 2 game 'Guitar Hero II'. In het loading scherm van dit nummer kreeg Shadows Fall van de makers van Guitar Hero II overigens nog een mooie veer in den reet door de melding dat Shadows Fall 'once and again' liet zien waarom zij de leiders waren van de moderne metal. Voor diegene die dit nog niet helemaal doorhadden is hier Threads of Life, het nieuwste album van Shadows Fall.

Threads of Life is een grote stap voor de heren van Shadows Fall. Niet zozeer de vooruitgang die ze maken als band maar meer het feit dat ze na 6 albums/ep's op Century Media het nu ongetwijfeld drukker gaan krijgen met een nieuw contract bij Atlantic Records (USA) en Roadrunner Records (Europa).

Toch maakt de band een zekere vooruitgang. Threads of Life is namelijk in vergelijking met Shadows Falls laatste paar albums veel meer 'straight on metal'. Het album is dan ook opgenomen met de gedachte die frontman/lead singer Brian Fair beschrijft als, “We don't care what's going on, nowadays – let's write some fucking metal!”.

Toch is Threads of Life niet makkelijk te labelen als een echte metal plaat. De invloeden van voornamelijk hardcore is nog steeds te veel aanwezig om deze plaat af te doen als metal plaat. Maar daar waar veel bands makkelijk van stijl verwisselen omdat dat op het moment beter verkoopt blijft Shadows Fall wel trouw aan hun thrash basis, alleen dan net wat toegankelijker.

Als je nu denkt dat Threads of Life ruim 40 minuten non-stop beuken is, zit goed mis. Shadows Fall weet namelijk ook goed te variëren met een nummer als 'The Great Collapse', dat volledig akoestisch is en zich niet eens aan het einde van de plaat bevindt.

Shadows Fall stond eerder in het voorprogramma van Kittie en Slipknot, waar zij beide bands van het podium afspeelden. Het zal mij dan ook nog verbazen als ze de volgende keer nogmaals de hulp van een 'grotere' band nodig hebben. Shadows Fall kan het namelijk makkelijk zonder.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Shadows Fall Label:Roadrunner Records
Reflected- Rise & Fall

Reflected - Rise & FallNog nadampend van Utrechtse bodem heeft Reflected na vier jaar zijn eerste...

Klaxons - Myths of the near future

Klaxons - Myths of the Near Future Momenteel lijkt er niet heel veel nodig om als bandje vanuit het Britse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT