RECENSIE: Nada Surf - Peaceful Ghosts

Nada Surf
2016-12-20 ‘Popular’. Met dat catchy nummer vergaarde Nada Surf in 1996 plotsklaps wereldfaam. Dat was in de hoogtijdagen van vooral uit de VS afkomstige alternatieve pop- en collegerockbands. De videoclip van ‘Popular’ stond maandenlang op heavy rotation op de toenmalige muziekzenders TMF en MTV. Hun vakbroeders en genregenoten uit die tijd waren Weezer (‘Sweater Song’) en The Fountains Of Wayne (‘Radiation Vibe’), maar de populariteit was van korte duur. Nada Surf bleek een klassiek voorbeeld van een one hit wonder en verdween al snel onder de muzikale radar, zeker in Europa. Ondanks dit gebrek aan succes bleef Nada Surf gestaag albums produceren vol met dromerige en aanstekelijke popsongs. Al die tijd drijft de band uit New York City op de songwriterkwaliteiten van het creatieve duo Matthew Caws (gitaar en vocals) en Daniel Lorca (bas en backing vocals).

Met het nieuwe album Peaceful Ghosts verschijnt het negende album van Nada Surf. Na acht studioalbums, waarvan de laatste eerder dit jaar verscheen, is Peaceful Ghosts een samenwerkingsverband met het Duitse filmorkest Babelsberg. De live opgenomen plaat bevat dertien nummers die een aardige dwarsdoorsnede vormen van het oeuvre van de band. ’80 Window’ uit 1998 is het oudste nummer. De eerder dit jaar verschenen studioplaat You Know Who You Are is met maar liefst vier nummers vertegenwoordigd. Hoogtepuntje op de plaat is het met pauken, blazers en strijkers opgeleukte ‘The Fox’. Toch speelt niet het orkest maar het gitaarspel van Caws hierin de hoofdrol. De orkestrale begeleiding voegt niets wezenlijks toe aan de toch al dromerige popliedjes van de band. Het keurige applaus en de plichtmatige anekdotes tussen de nummers door roepen ook niet het gevoel op dat je een historische avond hebt gemist.

Het recyclen van het eigen repertoire met hulp van een klassiek orkest duidt meestal op creatieve armoede. Met de eerder dit jaar verschenen studioplaat op hun conto, kunnen we dat de band moeilijk verwijten. Voegt de plaat ook iets toe aan het oeuvre van de band? Nou nee. Een plaatsje in de platenkast heeft de CD wel verdiend. Onder het kopje ‘O’ van ‘overbodig’.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Nada Surf Label:City Slang
Cover Josienne Clarke & Ben Walker - Overnight

Josienne Clarke & Ben Walker - OvernightEr wordt tegenwoordig nog steeds heel veel traditionele folk gemaakt. De...

Cover Marching Church - Telling It Like It Is

Marching Church - Telling It Like It Is Marching Church is een nevenproject van de van Iceage bekende Elias Bender...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT