RECENSIE: Ultimate Painting - Dusk

Dusk
2017-01-18 Het album is opgenomen in een flatje in Londen waar nog wordt gewerkt met vintage opnameapparatuur. Dit is hoe DUSK van Ultimate Painting is opgenomen. Het is een mooie manier om muziek te maken en het geeft een bepaalde magie.

Het opnemen van muziek via vintage apparatuur vereist namelijk absolute stilte en dat, in combinatie met een appartement waar het vaak niet stil is, geeft een extra dimensie. DUSK is namelijk een rustige plaat met een goede dosis indierock, maar na wat research te hebben gedaan over de band klinkt de plaat live heel anders dan opgenomen. Er worden twee extra muzikanten bijgehaald die voor een extra stevige laag zorgen. Maar nu door naar het album.

Het lekker kabelende nummer ‘Song For Brian Jones’ is een nummer wat de ware aard van het album laat zien. Rustig met de accenten op de juiste plekken zoals de stem en de meerstemmigheid. De opening van het album ‘Bills’ geeft een wat ander geluid dan de rest van de plaat. Het wijkt af van de indierock en geeft een licht psychedelische draai aan het nummer. Er zit ook meer tempo en variatie wat betreft de instrumenten in.

Andere nummers zijn veel meer gestript van overtollige extra’s. ‘Lead The Way’ is zo’n nummer die gestript is en alleen bestaat uit een handjevol instrumenten en stemmen. Toch is er nog wel een aangename uitschieter in het plaatje en dat is het laatste nummer ‘I Can’t Run Anymore’ waar een elektrische gitaar te horen is en Ultimate Painting die laat gieren naar het einde van het album om zo te eindigen met een knal.

DUSK is een plaat waar veel in te ontdekken is. Op sommige momenten is het gestript totdat alleen de basis nog overblijft en in andere nummers worden andere elementen toegevoegd die daardoor je aandacht blijft houden. Het kabbelt voorbij en is met haar 35 minuten dan ook zo voorbij. Vooral met de gedachte dat dit analoog is opgenomen maakt DUSK een bijzondere plaat.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Ultimate Painting Label:Konkurrent
Cover Future Old People Are Wizards - 'M'

Future Old People Are Wizards - 'M'Het Vlaamse Future Old People Are Wizards (FOPAW) combineert op M post-...

Cover C Duncan - The Midnight Sun

C Duncan - The Midnight Sun Als zoon van twee klassieke muzikanten kon C Duncan bijna niet anders dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT