RECENSIE: The Proper Ornaments - Foxhole

Proper Orn
2017-02-17 Het uit Engeland afkomstige Proper Ornaments werd in 2005 opgericht door James Hoare,die eerder in de bands Veronica Falls en Ultimate Painting speelde en Max Oscarnold van Toy. Na een aantal singles en een EP verscheen pas in 2014 hun debuutalbum. Nu, net drie jaar later, verschijnt al de opvolger Foxhole en is de groep uitgegroeid tot een kwartet. De totstandkoming van deze tweede plaat ging overigens niet zonder slag of stoot, want door een defect aan de opnameapparatuur bleek het eerste materiaal onbruikbaar en moest alles worden overgedaan.

Net als op voorganger Wooden Head is Foxholeeen verzameling minimalistische liedjes dat is gebaseerd op de invloeden uit de jaren zestig en waarin de sfeer van bands als Velvet Underground en The Beach Boys duidelijk is terug te horen. Ditmaal maakt de groep echter ook meer gebruik van piano wat, in combinatie met de zacht en harmonieus gezongen liedjes en de kalme muzikale begeleiding, een meer dromerige sfeer oplevert. Af en toe zijn wat licht psychedelische invloeden hoorbaar van bands als Pink Floyd en The Dandy Warhols. Het getuigt overigens van professionaliteit dat de problemen tijdens het opnameproces niet terug zijn te horen op het eindresultaat. De plaat klinkt als geheel namelijk erg soepel, wat mede komt door de heldere productie.

Het album begint vrij vrolijk en optimistisch met het nummer ‘Back Pages 2’ en de single ‘Cremated (BlownAway)’. Daarna gaat het tempo iets terug en wordt de sfeer wat dromeriger, waardoor de aandacht van de luisteraar verslapt. De meest spannende nummers zijn het licht psychedelische ‘1969’ en het wat dreigende ‘Jeremy’s Song’, die zich halverwege de plaat bevinden. De daaropvolgende liedjes zijn weer veel kalmer en zijn niet allemaal even sterk, waardoor de gedachten weer gemakkelijk afdwalen. Het album wordt tot slot afgesloten met het wonderschone ‘The Devils’, dat als een wiegenliedje in de geest van Lou Reed klinkt.

De teksten hebben grotendeels een nostalgisch karakter, waarbij met weemoed naar het verleden wordt teruggekeken en waarbij het heden soms als beklemmend en onzeker wordt ervaren. Met het nummer ‘Bridge By A tunnel’ wordt duidelijk dat de band zich op een kruispunt bevindt en dat er ondanks alles hoopvol naar de toekomst moet worden gekeken.

Foxholeis een subtiele en warme plaat, waarmee Proper Ornaments duidelijk bewijst geen eendagsvlieg te zijn. Niet alle nummers zijn echter even sterk en het album als geheel zou meer indruk maken als er iets meer peper of zout aan een aantal nummers zou worden toegevoegd. Daarentegen is de plaat wel ideaal voor de rustige momenten en biedt het de luisteraar alle ruimte voor zelfreflectie.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:The Proper Ornaments Label:Tough Love Records
Cover Half Japanese - Hear The Lions Roar

Half Japanese - Hear The Lions RoarWeinig bands presteren het om meer dan veertig jaar te bestaan. Half...

Cover Howe Gelb - Future Standards

Howe Gelb - Future Standards Hoewel Howe Gelb al meer dan dertig jaar in het vak zit, heeft hij het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT