RECENSIE: Half Japanese - Hear The Lions Roar

Japanese
2017-02-16 Weinig bands presteren het om meer dan veertig jaar te bestaan. Half Japanese is zo’n band en eentje met een rijke historie en een enorme invloed op het huidige indielandschap. Het enige constante bandlid is medeoprichter en frontman Jad Fair. De groep is de laatste jaren weer enorm actief. Vorig jaar was er het album Perfect en dit jaar is er alweer een opvolger: Hear The Lions Roar. Een album waar genres als fuzzy psychedelica, garagerock en eigenzinnige indie op een gezellige manier worden vertolkt.

De songs zijn zwaar beïnvloed door horror, sci-fi en het bovennatuurlijke. Op ‘The Preventers’ heeft Jad het bijvoorbeeld over ‘zombie hippies’ en op ‘It Never Stops’ worden zilveren kogels genoemd en lijkt de hook van ‘From Dusk Till Dawn, From Dawn Till Dusk’ een knipoog naar de bekende film van Quentin Tarantino over vampiers.

Dat is slechts één van de redenen waarom het een eigenaardig album is. Frontman Jad Fair wisselt niet alleen tussen de songs van genre maar ook van zangstijl. Op het punk geïnspireerde ‘Here We Are’ wordt de tekst zonder eenduidige melodie geroepen. Bij ‘The Preventers’ vertelt Jad echt een verhaal met een kop en een staart. En bij de songs sprankelt de frontman er een hoop positiviteit overheen. De titel van ‘Do It Now’ zegt bijvoorbeeld al genoeg.

Hear The Lions Roar is een diverse plaat die aanvankelijk erg simpel klinkt en makkelijk te behappen valt. Na een paar keer luisteren valt op dat er aardig wat aandacht is besteed aan de details. De rommelige indierock is liefdevol geproduceerd. Hierdoor klinken de songs een stuk frisser dan het vorige werk. Het blijven vage rocksongs die menig indieliefhebber wel kan waarderen. Laten we hopen dat Jad Fair snel met meer materiaal op de proppen komt. Want als we Hear The Lions Roar horen, dan is er inspiratie genoeg.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Half Japanese Label:Fire Records
Cover Orango - The Mules of Nana

Orango - The Mules of NanaDe definitie van Orango in een notendop: vurige Southern Rock met subtiele...

Cover The Proper Ornaments - Foxhole

The Proper Ornaments - Foxhole Het uit Engeland afkomstige Proper Ornaments werd in 2005 opgericht door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT