RECENSIE: Dan Tuffy - Songs From Dan

Tuffy
2017-03-21 Het mooie aan mensen met passie, is dat ze het woord “opgeven” eigenlijk niet kennen. Ja ze kennen het wel, maar krijgen het doodsbenauwd bij de gedachte alleen al. Sommigen werken keihard en openlijk aan het bereiken van hun doelen, anderen werken in stilte geduldig aan het verwezenlijken van hun dromen. En eenmaal verwezenlijkt, ga je toch gewoon een nieuwe uitdaging aan. Het zal de Australische songwriter en producer Dan Tuffy bekend klinken, want deze man heeft inmiddels al flink wat bereikt. In 1984 was hij oprichter van de Wild Pumpkins At Midnight, waarmee een ARIA-award werd gewonnen. In 2002 werd hij frontman van Big Low en sinds datzelfde jaar is hij gitarist/bassist bij Parne Gadje. Alsof dat naast zijn werk als songwriter en producer nog niet genoeg is, is hij sinds 1995 eigenaar en oprichter van label Smoked Recordings, te Wageningen(!). En een soloalbum? Met het uitbrengen van Songs From Dan kan ook deze uitdaging van Tuffy`s bucketlist worden afgestreept.

En dan te bedenken dat Songs From Dan totaal spontaan ontstond. De Australische muzikanten Matt Walker en Lucie Thorne (beiden artiesten uit de stal van Smoked Recordings) kwamen in 2013 ter promotie van hun albums over naar Nederland en op een vrije middag doken de drie de studio in om met wat materiaal van Tuffy te stoeien. Zonder bekend te zijn met het materiaal, nam het drietal in twee uur tijd zes van de negen songs van het album op. Dit zorgt voor een heel ongedwongen sfeer en geluid dat, zelfs nadat producer Zalya het rauwe materiaal nog wat ruimtelijker liet klinken en Walker er nog wat extra muzikanten bij betrok, is behouden.

Dat spontane karakter hoor je extra terug op momenten dat Tuffy aftelt zoals bij ‘Toorooka Trail’, er wat losjes voorgepingeld wordt bij ‘Stony Cold Heart’ en ook bij het geslaagde ‘Stay True’, wat afsluit met een gegiechel van opwinding over het resultaat. Maar ook muzikaal gezien hoor je het terug, bijvoorbeeld op het rammelende duet met Thorne, genaamd ‘Belinda’. Geen glad geboetseerde countryballade, maar een deinend gitaartje dat kabbelt onder een niet overdreven sterk gezongen tekst, met als bonus een piano die klinkt alsof hij al een jaartje of wat heeft staan verstoffen in een saloon.

Waar Tuffy met zijn eerdergenoemde projecten meer folk georiënteerde muziek maakte, bestaat Songs From Dan uit country noir, met hier en daar een tikkeltje western. Soms doet het wat denken aan Johnny Cash, zoals in de verhalende western ‘The Biggest Bastard Who Ever Rode The West’. Dat typisch Amerikaanse jasje past de Australiër prima. Met hulp van de artiesten uit eigen stal, weet Dan Tuffy de genreclichés als liefde, verlies en ontrouw zo ongedwongen en ontspannen te brengen, dat Songs From Dan naar meer smaakt. Puur en oprecht, je zou willen dat ieder album zo was.

Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Dan Tuffy Label:Smoked Recordings
Motiefje

Het Motief - Voor De WindPoëtische verhalen die omhuld zijn door muziek. Het debuutalbum Voor De Wind...

Cover Stephen Fearing - Every Soul`s A Sailor

Stephen Fearing - Every Soul`s A Sailor Stephen Fearing is de definitie van een ‘old-school’ rootsrockmuzikant. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT