RECENSIE: Het Motief - Voor De Wind

Motief
recensie cijfer 2017-02-18 Poëtische verhalen die omhuld zijn door muziek. Het debuutalbum Voor De Wind van Het Motief wordt door vele kranten vol lof ontvangen. De formatie rondom songwriter Jesse van den Elsen, heeft hiermee een toon gezet. Maar of het de juiste is?

Van den Elsen heeft een flinke formatie om zich heen gebouwd. Een zangeres met een prachtige stem en ook maakt hij gebruik van een ongewoon aantal klassieke instrumenten waar onder andere een cello bij hoort. Deze instrumenten zijn ook goed vertegenwoordigd en staan er niet voor de sier bij. In bijna elke track wordt er een combinatie gemaakt van de cello en de contrabas. Hierdoor is een traditionele basgitaar overbodig geworden.

De opening van het album ‘Niet Hier’ geeft de illusie van een duister en somber album. De contrabas heeft de overmacht en de mineur van de rest van de instrumenten zorgt voor een goede sfeer bij de tekst die gezongen wordt.
Al snel blijkt dat het om een illusie gaat en wordt het sombere geluid voor een uptempo geluid vervangen om de track vrolijker af te sluiten. Dit is een terugkerend thema want ook in ‘Steen’ is dit het geval.

Dat de songwriter Van den Elsen van meerdere markten thuis is laat hij ook horen. ‘Hooi’ maakt een omslag naar de country, dat doet de titel ook wel vermoeden. Ondanks dat de melodie minder zwaar is blijft de tekst van een bepaald niveau. Poëtisch en verhaal vertellend. Afsluiter ‘Speer’ is een nummer wat een popbeat en -melodie heeft. Maar traditiegetrouw blijft er een diepere boodschap bestaan, “om door te gaan” in dit geval.

Door deze schommeling van stijlen blijft het album interessant om naar te luisteren. De bandleden hebben allemaal conservatorium gedaan en dat is te horen aan de verzorging van de muziek. Maar of deze nieuwe tak in de muziek aan zal slaan valt te betwijfelen. De begeleidende muziek is simpel en niet bijzonder hoogstaand, maar dat wordt dan weer goed gemaakt met de unieke teksten. Al met al is Het Motief een band van uitersten.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Het Motief Label:Eigen Beheer
Cover Future Thieves - Live At Blue Rock

Future Thieves - Live At Blue Rock Future Thieves is een opkomende band uit Nashville. In 2015 bracht het...

Cover Dan Tuffy - Songs From Dan

Dan Tuffy - Songs From Dan Het mooie aan mensen met passie, is dat ze het woord “opgeven” eigenlijk niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT