RECENSIE: Halshug - Sort Sind

Halshug
2017-02-02 Halshug is geen zachtzinnig bandje. De Deense bandnaam betekent letterlijk ‘onthoofding’. De muziek die het powertrio uit Kopenhagen maakt, laat ook niets aan de verbeelding over. Angry Music For Angry People, zo omschrijven ze hun muziek zelf. Hoewel in onverstaanbaar Deens gezongen, gaan de teksten volgens eigen zeggen over het opgroeien in de achterbuurten van de grote stad met de daarbij behorende problemen: verwaarlozing, armoede, drugsgebruik, geweld. Ook heilstaat Denemarken heeft zo zijn grootstedelijke problematiek. De songtitels spreken dan ook boekdelen: ‘Vold’ (geweld), ‘Sort Sind’ (zwarte geest) en ‘Vanvid’ (waanzin). Op de cover van de tweede volwaardige langspeler kijken de heren Jakob Johnsen, Mads Folmer Richter en Mathias Schönberg, leunend op een BMW en gehuld in trainingspakken, vervaarlijk in de lens van de camera. De hoesfoto is echter ironisch bedoeld, want met hiphop heeft het album niets van doen.

Sort Sind bevat negen nummers en telt een totale lengte van 24 minuten. Lang genoeg voor een klassieke punkplaat. Halshug maakt een mengeling van oldschool betonpunk en hardcore. Een op Europese leest geschoeide sound zonder opsmuk. Geen spierballen of opgepompte ego’s, zoals iets te vaak gebruikelijk in het genre, maar een in your face houding en een rechttoe rechtaan geluid. Denk daarbij aan de D-beat van Discharge en in de midtempo songs de sound van GBH. Een mooi voorbeeld van een plaat die hard en zwaar klinkt, zonder dat de band de behoefte heeft gelijktijdig het snelheidsrecord en de geluidsbarrière te (door)breken en de zanger zichzelf meent te moeten overschreeuwen. Een (h)eerlijke hardcore punkplaat dus.

Het album wordt uitgebracht op Southern Lord Recordings, de thuisbasis van andere zware jongens als Earth, Black Breath, COC en Poison Idea. Op het jaarlijkse K-town Hardcore Fest in hun thuisbasis Kopenhagen is Halshug inmiddels een graag geziene gast. Amsterdam heeft ook al eens die eer gehad met optredens in de Melkweg en Vrankrijk. Misschien een keer tijd voor een optreden op één van de hardere festivals in Nederland?
Recensent:Bart Slaats Artiest:Halshug Label:Southern Lord
Cover Drive Like Maria - Creator, Preserver, Destroyer

Drive Like Maria - Creator, Preserver, DestroyerEen dikke zeven jaar geleden zag uw recensent Drive Like Maria optreden...

Cover Zeal & Ardor - Devil Is Fine

Zeal & Ardor - Devil Is Fine Zelden zo een vreemd plaatje gehoord als dit Devil Is Fine van Zeal &...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT