RECENSIE: Tosca - Going Going Going

Tosca
2017-03-16 Richard Dorfmeister en Rupert Huber, beter bekend als het duo dat Tosca vormt, houden wel van een dansje. De heren vormden in 1994 al een duo waarmee ze housemuziek met een vleug van ambient maakten. De Oostenrijkers brachten een paar jaar later hun debuutalbum Opera uit. Na veel remixalbums en echte house albums gemaakt te hebben, zijn ze nu iets meer funky geworden. Het inmiddels achtste album, Going Going Going, is swingend en heeft een mix van energie en rust.

De swingende electro wordt al ten gehore gebracht in de openingstrack ‘Export Import’. Daarbij zit een duidelijke melodie, maar wordt er wel gespeeld met verschillende sounds. Er zit veel percussie in en ook gitaarklanken blijven niet achter. De wat meer funky nummers zijn rustig en zijn perfect voor achtergrondmuziek. Zo is ‘Hausner’ nooit saai en bij ‘Loveboat’ hoor je zelfs vogelgeluiden en een stuitergeluid. Creatief is het zeker en het laat je elke keer vol bewondering verder luisteren.

‘China Bar’ is wat brutaler en heeft veel meer weg van housemuziek. Hier zit veel variatie in de verschillende geluiden en wordt rust met veel energie afgewisseld. Deze afwisseling is niet in alle nummers te vinden. Zo is ‘Wo-tan’ erg eentonig maar is er wel nagedacht over de naamgeving. Wo-tan is namelijk een oppergod in de opera Ring des Nibelungen, en de bandnaam Tosca is ook een (Italiaanse) opera. Zo ontdek je steeds kleine details op het album, die het leren kennen van de muziek ook leuker maakt.
Elk nummer op het album bevat geen echte zang, hoogstens wat gebrabbel. Maar ‘Shoulder Angel’ heeft dit wel. De hese, lage stem zingt over de funky synths alsof hij ontspannend op de bank aan het hangen is. Erg toegankelijk en het maakt het nummer anders dan de rest.

De dansbare nummers van Tosca zijn erg fijn om op te zetten. Het is geen typische housemuziek, maar heeft veel meer weg van funky, elektronische ambient muziek. Er zijn veel dingen te ontdekken op het album en het meeste is verrassend om naar te luisteren. Toch zijn er nog wat eentonige tracks, maar dit is niet erg storend voor de fans van lekkere beats. Going Going Going zet de naamsbekendheid van Tosca nog verder voort en is erg prettig om naar te luisteren.

Recensent:Nadine Visser Artiest:Tosca Label:V2 Records
Cover Assunta & The Light Orchestra - Silent Revolution

Assunta & The Light Orchestra - Silent Revolution Silent Revolution is het tweede album van Assunta & The Light...

Cover Onom Agema & the Disco Jumpers - Liquid Love

Onom Agema & the Disco Jumpers - Liquid Love Wat is Onom Agemo And The Disco Jumpers ? Een verdwaalde Afrikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT