RECENSIE: Gjermund Larsen Trio - Salmeklang

GLT
2017-03-31 Het weidse en prachtige Noorse landschap nodigt uit tot het maken van muziek dat de mystiek weet te vertalen. De Noorse volksmuziek is de afgelopen decennia steeds populairder geworden. Gjermund Larsen Trio is één van de artiesten die oude klanken mengt met nieuwere tonen, die de muziek fris houden. Het trio bestaat uit Sondre Meisfjord op de contrabas, Andreas Utnem op de piano en componist Gjermund Larsen op de viool. Salmeklang is hun vierde plaat samen. Larsen heeft het genre van huis uit meegekregen, zijn vader en oom vormden een bekend zangduo. Larsen houdt het zelf bij de viool en de bladmuziek. Hij schreef alle composities voor het album.

Al bij de eerste tonen weet het Gjermund Larsen Trio een mooie en rustige sfeer neer te zetten. De piano klinkt neoklassiek, de viool Keltisch en de contrabas bij vlagen als jazz. De composities zijn sterk gericht op het neerzetten van een prettig lopende melodielijn. De piano en contrabas gaan hierin met de viool mee. Ze zijn er om te ondersteunen. Dit maakt dat het heel makkelijk te verteren is, maar ook dat het de aandacht doet verzwakken of dat het juist op de zenuwen gaat werken. Er zit door deze samenhorigheid en constante stroom aan muziek weinig lucht in de composities. Op de vorige drie albums, die gezamenlijk een drieluik vormen, is er een grotere rol weggelegd voor de contrabas. Dit gaf een vrolijke jazz ondertoon die het werk iets spannender maakte. Daarnaast zouden ook stiltes het iets kalmer kunnen maken.

Rust is in ieder geval niet te vinden op twee nummers waar de Zweedse groep Nordic mee speelt. Met hun traditionele instrumenten geven ze een extra zetje aan Gjermunds composities. Deze samenwerking klinkt vrolijk en heeft een stuk hoger tempo, het begin van ‘Kind Of Polska’ klinkt zelfs dansbaar.

In vergelijking met de vorige platen is Salmeklang iets ingetogener, maar ook beter in balans. Er zijn minder invloeden van andere genres, zoals jazz. De melodieën zijn prachtig en vertolken het Noorse landschap, maar soms mist er een pas op de plaats. Die is nou net nodig om het landschap echt te kunnen bewonderen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Gjermund Larsen Trio Label:Pias
Cover Rag N Bone Man - Human

Rag'n'Bone Man - HumanVroeger werd de radioluisteraar meer dan eens op het verkeerde been gezet....

Cover Picidae - It`s Another Wor D

Picidae - It`s Another Wor d Picidae is de Latijnse naam voor een groep vogelsoorten waar ondermeer de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT