RECENSIE: José James - Love In A Time Of Madness

Jose James
2017-04-05 Vijftien jaar geleden was R&B groot en werden er nieuwe stijlen gemengd. Sinds die tijd is er minder gebeurd in het genre, maar daar lijkt een verandering in te komen. R&B is de afgelopen paar jaar niet alleen populairder geworden, maar wordt ook weer steeds verder uitgebreid. Jose James is één van de artiesten die de grenzen van het genre probeert te verleggen. Hij begon als jazzmuzikant en bracht enkele platen uit bij het befaamde label Blue Note. Anno 2017 werd het echter tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Hij voelde dat hij al zo veel gedaan had binnen de jazz, dat het tijd werd om nieuwe dingen te ontdekken. Zijn zevende studioalbum heet Love In A Time Of Madness en is niet te vergelijken met zijn eerdere werk. Om deze overschakeling mogelijk te kunnen maken heeft hij keihard gewerkt. Hij nam zanglessen, een personal trainer, luisterde veel muziek en nam een aantal jaar de tijd. Ondertussen werkte hij aan een plaat die op het snijvlak van verschillende genres ligt: er is R&B, soul, funk, gospel, trap en natuurlijk ook nog jazz te vinden.

Op Love In A Time Of Madness wil Jose James het hele verhaal van liefde vertellen, als antwoord op de huidige onrust in de wereld. Aan de andere kant wil hij zijn liefde aan de verschillende genres verklaren, als antwoord op zijn jazzcarrière en nieuwe popmuzikanten waar hij fan van is. Het eerste nummer ‘Always There’ is erg R&B met een beat, elektronische versieringen en een koortje dat ad libs zingt. Waar dit nummer doet denken aan de stijl van Frank Ocean, ligt de focus van het volgende nummer ‘What Good Is Love’ meer op de dance. Vervolgens hebben de nummers ‘Let It Fall’ en ‘To Be With You’ meer iets weg van John Legend en is er een beetje jazz te horen. Halverwege de plaat laat Jose alle remmen los en brengt hij funk waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten. Het laatste genre dat duidelijk naar voren komt is trap, op het nummer ‘Closer’. Dit is één van de sterkste liedjes en heeft een refrein dat prettig loopt en goed blijft hangen.

Jose James is waanzinnig muzikaal en laat op deze plaat horen dat hij van alle markten thuis is. Op Love In A Time Of Madness is hij een heel andere richting opgegaan dan iedereen van hem gewend is, maar ook dit past hem goed.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:José James Label:Blue Note
Cover Ozark Henry - Us

Ozark Henry - UsZo eigenzinnig en autonoom als Piet Goddaer, ofwel Ozark Henry , zijn er...

Cover The Afghan Whigs - In Spades

The Afghan Whigs - In Spades “Wij gaan nooit op de reünietour” , zo beweerde Afghan Whigs frontman Greg...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT