RECENSIE: Don Antonio - Don Antonio

Don Antonio
2017-06-13 De Italiaanse gitarist Antonio Gramentieri is een fan van de Americana muziek. Zijn vertolkingen van het genre hebben hem al een voet tussen de deur in de Austin muziekscene opgeleverd. Met de band Sacri Suori verzamelde hij al fans, recentelijk toerde Antonio met Austin legende Alejandro Escovedo en hij zat in de studio met David Hidalgo van Los Lobos. Onder de noemer Don Antonio komt hij nu met een gelijknamige plaat.

Op Don Antonio hoor je een veelheid aan muziekstijlen. Antonio is duidelijk geïnspireerd door filmmuziek, zijn nummers zijn namelijk erg sfeervol en draaien meer om de muzikaliteit dan om de teksten. Met Don Antonio komen verschillende werelden samen. Je hoort de Americana, de Mediterrane invloeden en zelfs stukjes Afrikaanse muziek. Het zonnige gevoel van Italië sijpelt door de muziek heen.

Met ‘Oh La La’ heeft Antonio een jazz nummer opgenomen. Door de jazz heen speelt de piano een vleugje tango. ‘Amarcantando’ is nog zo’n opgewekt nummer. Dankzij de ondersteunende blazers heeft het nummer een Cumbia gevoel. Het ritme blijft sfeervol en gaat nergens vol gas. Daarmee onderscheiden eigenlijk alle nummers zich. Net zoals bij Calexico blijft de muziek altijd aan de behoudende kant. Een vergelijkbaar Cumbia ritme hoor je op ‘La Pulga’. Hier met een rapper en iets meer elektronica. Don Antonio doet op deze momenten sterk aan The Cinematic Orchestra denken.

Don Antonio is een leuk album. Alle nummers voelen zomers aan. De sfeervolle muziek opereert op het grensvlak van Ennio Morricone, Calexico en het Gotan Project. Nadruk ligt daarbij op het creëren van de gewenste sfeer. Er wordt bijna niet gezongen en het vertalen van de muziek wordt aan de luisteraar overgelaten. Dat is jammer, want daarmee loopt Antonio Gramntieri de kans mis om zijn nummers net dat beetje extra te geven. Don Antonio voelt nu als de soundtrack van een film waarbij je maar niet meer kunt herinneren waar het verhaal over ging.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Don Antonio Label:Lucky Dice Music
Cover Sorority Noise - You`re Not As _____ As You Think

Sorority Noise - You`re Not As _____ As You Think ”Just this last year, I lost a basketball team to Heaven, and I'm sure...

OTR

Over The Rhine - Live From The Edge Of The World Ze bestaan al ruim vijfentwintig jaar lang maar nog altijd is het Over The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT