RECENSIE: Saint Charlie - Lightning Over Velvet Evenings

Saint Charlie
2017-05-23 Na hun debuut-EP Drowning Eyes And Dirty Dancing en een aansluitende promotietour komt de Nederlandse band Saint Charlie met hun debuutalbum Lightning Over Velvet Evenings. De oorsprong van het album ligt ergens halverwege 2015, ten tijde van die promotietour. Het viertal uit Nijmegen is hierna aan de slag gegaan om hun nieuwe geluid te ontwikkelen, waarbij ze experimenteerden met gitaareffecten en versterkers. Het geluid van Saint Charlie wordt ook wel omschreven als atmosferische indie-rock.

Het wijdse gitaargeluid is iets dat meteen opvalt. De galmende riffs doen ergens denken aan een combinatie van Kensington en Porcupine Tree. De band heeft voor hun debuutplaat samengewerkt met producer Guido Aalbers, die eerder meewerkte aan producties van onder andere Coldplay, Muse en Queens of the Stone Age. Vanaf het instrumentale openingsnummer weet de band haar muziek met kracht over te brengen, maar zo nu en dan verslapt de aandacht ook. Het contrast tussen het galmende, soms zware geluid en de ietwat hoge zang van frontman Mark van der Mee werkt niet altijd. Bij ‘I Would Do That’ voelen de whoo-hooo’s op het einde aan als een excuus voor toegankelijke stadion-rock.

‘City Lights’ pompt het energie-level weer wat omhoog, maar toch ligt herhaling op de loer. De teksten bieden een interessante invalshoek, ze gaan over persoonlijke vragen en reflecties op de hedendaagse maatschappij. Daar staat tegenover dat de band ook vaak over gaat op de oh oh’s en andere ‘meezing-kreten’.

‘A Masquerade’ heeft weer de perfecte dosis energie. De troef van Saint Charlie is het gitaarspel, waarmee de band sterke elementen presenteert. Nummers als ‘A Masquerade’ overtuigen daardoor. Lightning Over Velvet Evenings is een prima debuutplaat, waarop niet alle nummers even goed werken. Het gitaarspel is sterk en het geluid van de band weet energie over te brengen, maar het meezinggehalte ondermijnt het interessante gitaargeluid van de band net iets te vaak.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Saint Charlie Label:Kroese Records
Cover The Buttertones - Gravedigging

The Buttertones - Gravedigging The Buttertones bestaat uit vijf strak geklede jonge heren uit Los Angeles,...

Cover Lorrèn - Land Of Possibilities

Lorrèn - Land Of Possibilities Ingetogen muziek wordt nog maar zelden gezien in het huidige poplandschap. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT