RECENSIE: Arch Enemy - As The Stages Burn

Arch Enemy
recensie cijfer 2017-04-21 Als er één band is die (melodieuze) deathmetal populair heeft gemaakt bij het grote publiek, dan is het Arch Enemy wel. De Zweedse band bracht ruim twintig jaar geleden al haar eerste album uit, maar de grote doorbraak kwam in 2002 met het voortreffelijke vierde album Wages Of Sin waarop Angela Gossow haar opwachting maakte. De blonde schone was met haar brute grunt “the beauty and the beast” in één persoon en wist de populariteit van Arch Enemy naar een hoger plan te tillen, wat overigens natuurlijk ook de verdienste was van de gitaartandem Michael- en Cristopher Amott.

Gossow vertrok in 2014 na vijf albums en Angela White-Gluz maakte haar opwachting. Voor het bandgeluid maakte het weinig uit want White-Gluz kan net zo verwoestend uit de hoek komen als haar voorgangster en is eveneens een frontvrouw met charisma. De populariteit van Arch Enemy heeft er niet onder geleden en ook War Internal, de eerste plaat met White-Gluz was een groot succes. Voordat we mogen genieten van een tweede album met de Canadese zangeres worden we eerst getrakteerd op As The Stages Burn! een cd/dvd die opgenomen is op Wacken Open Air in 2016.

Omdat wij het slechts met een promo cd moeten doen zijn we helaas verstoken van de beelden die op de dvd zijn te zien. Jammer want Arch Enemy op het podium is een waar genot om te zien, zoveel maakten voorgaande dvd’s wel duidelijk. Wat we nu horen is een goed concert van Arch Enemy op een van de mooiste metalfestivals van Europa. Geluidstechnisch gladgestreken door Jens Bogren kan het niet meer stuk en daarbij brult White-Gluz de longen uit haar fraaie lijf en horen we gitaarwerk om van te watertanden, mede doordat Jeff Loomis (ex-Nevermore) nu ook tot de band is toegetreden, ten faveure van Cristopher Amott.

Vanzelfsprekend zijn de meeste songs geplukt uit de Gossow-periode of afkomstig van het eerste album met Whit-Gluz, en horen we van het debuutalbum als outro een stukje ‘Fields Of Desolation’ langskomen, maar verder worden de eerste drie platen genegeerd. As The Stages Burn! is een prima liveplaat die de sfeer goed weergeeft. Het publiek heeft het hoorbaar naar de zin, de band klinkt bevlogen en geolied, maar je mist de bijbehorende beelden waarvan je bij voorbaat al weet dat ze spectaculair zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:Arch Enemy Label:Century Media
Cover Deez Nuts - Binge & Purgatory

Deez Nuts - Binge & PurgatoryAustralië is niet langer alleen nog maar het continent van slangen, dorre...

Cover Art Of Anarchy - The Madness

Art Of Anarchy - The Madness Ineens was daar Art Of Anarachy een supergroep uit de Verenigde staten, in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT