RECENSIE: Charlie Watts - Charlie Watts Meets The Danish Radio Big Band

Charlie Watts
recensie cijfer 2017-07-17 De basis voor Charlie Watts meets the Danish Radio Big Band, een samenwerking tussen drummer Charlie Watts en de Deense Radio Big Band zoals die te beluisteren valt op de registratie Recorded live at the Danish Radio Concert Hall, Copenhagen 2010, werd gelegd in de beginjaren van The Rolling Stones. De ‘grootste Rock ‘N Roll-band ter wereld’ was weliswaar in de vroege jaren zestig al opgericht, maar er viel nog geen droog brood mee te verdienen. Watts hield zich enige maanden op in Denemarken om daar fulltime, weliswaar uit liefhebberij maar wel tegen betaling, bezig te kunnen zijn met drummen in de jazzsector. Hij zou later bekennen er spijt van te hebben nooit serieus les te hebben gevolgd. Hij leerde het vak door in die dagen veel te observeren bij de optredens van grote jazzdrummers als Phil Seaman, Bud Powell of Kenny Clarke. ”Met tellen en veel gevoel moet ik toch een behoorlijk eind kunnen komen zo dacht ik altijd”, aldus Watts. Tegelijkertijd frustreerde het hem vermoedelijk nooit het niveau te kunnen bereiken van zijn grote voorbeelden.

Desondanks heeft Charlie Watts als rock ‘n roll-drummer de status van levende legende inmiddels wel bereikt, maar zijn liefde voor de jazz is nooit be-cooled. Zodra het tourschema van The Rolling Stones het toeliet of de studiowerkzaamheden op een laag pitje stonden, zocht Watts gelijkgestemde muzikanten op om zich bezig te kunnen houden met zijn grote passie. In 2009, precies vijftig jaar na zijn laatste muzikale jazzactiviteiten op Deens grondgebied bekeek hij wederom de mogelijkheden aldaar. Alles bleek met één telefoontje geregeld te kunnen worden. In October 2010 werden Watts en zijn bassist Dave Green door de roadmanager van de big band opgewacht in Kopenhagen om daar gezamenlijk één week door te brengen. Er werd uitgebreid tijd genomen om ervaringen uit te wisselen en diverse platenzaken te bezoeken. Vervolgens werd vier dagen lang gewerkt aan een optreden met de Danish Radio Big Band dat op de vijfde dag rechtstreeks zou worden uitgezonden op de Nationale Deense Omroep. De focus tijdens de voorbereidingen werd gelegd op swing, groove, rhythm & blues, bossanova en Bluenote-jazz uit de jaren zestig. Het resultaat van die week in oktober 2010 is vastgelegd op dit uit zeven tracks bestaande album. Naast een ingetogen maar spannend opgebouwde ‘Elvin Suite’, gecomponeerd door Watts en Jim Keltner, dat is uitgevoerd in twee delen, vinden we enkele bekende, maar nieuw gearrangeerde Rolling Stones stukken. Zo is ‘Satisfaction’ omgedoopt tot een latin-achtig ‘Faction’ en is het heerlijk achterover leunen bij de late night jazz van het normaliter zo gejaagde ‘Paint It Black’. De vrije bewerking van ‘You Can’t Always Get What You Want’ zal voor sommigen wat teveel worden maar het retestrak spelende orkest zoekt hier dan ook nadrukkelijk het avontuur op. Op ‘Molasses’, een door Joe Newman bewerkte Woody Herman-compositie en tevens sluitstuk van dit album wordt gebruik gemaakt van twee ritmesecties en mag het gehele orkest nog even alles uit de kast halen. Aan het wild enthousiaste publiek valt op te maken dat dit ook echt het hoogtepunt van deze bijzondere avond moet zijn geweest.

Het zal zeker niet zijn keuze zijn geweest om zijn naam aan dit project te verbinden aangezien Charlie Watts gedurende zijn gehele carrière voornamelijk een rol op de achtergrond ambieerde en zich als drummer altijd op briljante wijze ondergeschikt wist te maken, of beter gezegd: zich ten doel stelde om in dienst van het liedje te musiceren. Feit is echter dat Charlie Watts meets the Danish Radio Big Band een uitermate geslaagde samenwerking is gebleken en daarom gewaardeerd zal worden door zowel ervaren als aspirant jazzluisteraars, Rolling Stones fans en liefhebbers van uitbundig bigbandgeweld.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Charlie Watts Label:Impulse
Chainsmokers

The Chainsmokers - Memories... Do Not OpenJe moet dit jaar op een andere planeet gewoond hebben wanneer je niets van...

Cover Ho99o9 - United States Of Horror

Ho99o9 - United States Of Horror Ho99o9 , uit te spreken als horror, was de schrik van menig Lowlandsganger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT