RECENSIE: The Galactic Lo-fi Orchestra - The Happy Prince And Other Stories EP

Lo-Fi
2017-07-10 Tussen alle overgeproduceerde muzikale producten die tegenwoordig langskomen is het soms prettig dat er zich een tegengeluid heeft gevormd. Het verschijnsel, lo-fi genaamd, wordt door veel acts omarmd en hoewel sommige daarin misschien iets te veel doorslaan, zijn er ook bands die het wel lukt om gewoon ergens op een zolderkamertje of in een oude garage een goed product in elkaar te zetten. Het gaat nog altijd om het liedje nietwaar, en als dat in orde is dan maakt het niet uit waar het is opgenomen of hoe je het tot je neemt.

Neem nu onze landgenoot Michel Geelen die onder de naam The Galactic Lo-Fi Orchestra een vijf nummers tellende promo ter beschikking heeft gesteld, vooruitlopend op zijn vierde album dat in 2018 moet uitkomen. Michel laat horen dat ook een thuis opgenomen plaat best heel aardig kan klinken en nog belangrijker, hij weet hoe hij goede liedjes moet schrijven. De vijf tracks op het iets meer dan een kwartier durende schijfje zijn autobiografisch en volledig door Michel zelf ingespeeld en gezongen. Uiteraard kan Michel dit niet alleen live waarmaken en dus heeft hij wel degelijk een stabiele band om zich heen geformeerd.

De liedjes die we op The Happy Prince And Other Stories horen liggen al snel goed in het gehoor en doen sterk denken aan de psychedelica van de eind jaren zestig en begin jaren zeventig, met een hedendaags sausje dat wel. De distortion in een song als ‘Black River Song’ duwt de muziek zelfs een beetje de stonerhoek in. De eenvoudige riff en de vervormde stem geeft de track een hypnotiserend effect. Ook op opener ‘King Of Rock ’n Roll’ hebben we ongeveer dezelfde ingrediënten, maar dit klinkt meer als een echt liedje. Mooi gedaan.

‘Tonight’ draait om een paar simpele pianoaanslagen, een orgeltje en eenvoudig drumwerk. Het is misschien heel eenvoudig, maar toch werkt het. Het meest ‘complexe’ nummer is ‘Celebrate’ dat ergens wel wat doet denken aan Pink Foyd in de tijd van Syd Barrett. Iets dat ook wel een beetje opgaat voor de kalme afsluiter ‘Gently Waving ‘(2the2 OF Us). Psychedelischer of galactischer krijgt u ze niet. Het toont aan dat Geelen een bijzonder creatief persoon is. The Happy Prince And Other Stories is in ieder geval een prima voorproefje voor wat volgend jaar komen gaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Galactic Lo-fi Orchestra Label:Eigen Beheer
Cover Tom Hickox - Monsters In The Deep

Tom Hickox - Monsters In The Deep Tom Hickox maakte in 2013 veel indruk op ons met zijn debuutalbum War,...

Cover Fionn Regan - The Meetings Of The Waters

Fionn Regan - The Meetings Of The Waters Hij begon al met optreden voordat hij tien jaar oud was en hij kan meerdere...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT