RECENSIE: R. Stevie Moore & Jason Falkner - Make It Be

Moore Falkner
2017-07-05 Tegenwoordig is het met de technologische mogelijkheden die ter beschikking staan, voor iedereen mogelijk om thuis muziek op te nemen en zelfs te bewerken. Nog niet zo lang geleden was dat een stuk lastiger en het begrip “Do It Yourself”, ofwel DIY, was onbekend. R. Stevie Moore mag dan ook wel een pionier op dit gebied genoemd worden, want sinds 1968 heeft hij zo’n 400 albums zelf uitgebracht op allerhande manieren en dragers. Ditmaal zocht hij de samenwerking op met Jason Falkner die al met veel muzikanten samenwerkte, waaronder klinkende namen als Beck. Dichter bij huis werkte hij bijvoorbeeld met Bent van Looy aan een aantal van zijn platen, zowel als muzikant en als producent.

Met een duo dat zo thuis is in het opnemen van muziek, mag je wel het een en ander verwachten en de twee muzikanten voldoen daar dan ook ruimschoots aan. Want inderdaad is Make It Be een gevarieerde en sprankelende popplaat geworden met een zeer rijke productie, boordevol vooral vrolijke liedjes. Daar tussendoor staan door Moore’s bromstem ingesproken nummers, die soms absurdistisch zijn, maar ook af en toe een statement maken.

Het maakt van het album een vrolijke bedoening, waar het duo ongetwijfeld veel lol aan de opnames beleefd moet hebben. Soms leidt dit tot gekke nummers als ‘Stamps’ waarin Falkner met een piepstemmetje de achtergrondzang doet. Of wat te denken van het eveneens prettig gestoorde rock ‘n’ roll liedje ‘Don’t You Just Know It’? Maar er is ook genoeg plek voor simpelweg fraaie en zwierige composities als ‘Sincero Amore’ en ‘Play Myself Some Music’. Ook wordt er soms flink uitgepakt met een stevig rocknummer als ‘I Am The Best For You’ en slechts een enkele keer slaat de sfeer om, zoals in het donkere electronica nummer ‘Passed Away Today’.

Een uitgelaten Moore sluit de plaat treffend af met een op zijn lichaam gespeelde blues shuffle, die hij de ‘Falkner Walk’ doopt. Make It Be is misschien niet altijd even serieus, maar laat wel goed horen waar deze rasmuzikanten toe in staat zijn. En dat is veel meer dan wat zich op het eerste gehoor openbaart.
Recensent:Ronald Kats Artiest:R. Stevie Moore & Jason Falkner Label:Bar None Records
Cover Joan Shelley - Joan Shelley

Joan Shelley - Joan ShelleyDe derde plaat van Joan Shelley heeft geen titel. Met dit project neemt de...

Allred

Allred & Broderick - Find The Ways De naam van de band zegt het al; Allred & Broderick is een samenwerking...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT