RECENSIE: Penguin Café - The Imperfect Sea

Penguin
2017-07-05 Soms zijn er van die albums waarvan je als recensent bij voorbaat denkt dat je het genre al weet. Zo ook Penguin Café. Bekt lekker, en gezien de hoes zou je denken dat je met een indierockplaat te maken hebt. Niks van dit alles, maar hier wordt de luisteraar getrakteerd op een fraai stuk vakmanschap. Dit komt ook mede door de inbreng van een aantal mensen die ook deel uitmaken van Suede en Gorillaz.The Imperfect Sea is alweer de derde langspeler.

Opener ‘Ricercar’ begint dan ook hoopvol: met violen, zachte drums, en fraai pianospel wordt de toon van het album gezet: divers, speels, en accuraat. ‘Franz Schubert’ (een cover van Kraftwerk) is eigenlijk net zo speels, en deed uw recensent denken aan iets wat net zo goed in de Efteling afgespeeld had kunnen worden. Het liedje is vredig, en kabbelt rustig voort. Dát is tegelijkertijd ook een beetje het zwaktebod van deze plaat, want veel nummers brengen weinig spanning of experiment met zich mee.

‘Protection’ bouwt hier eigenlijk op voort, waar de violen een meer prominentere rol krijgen. Het liedje krijgt daardoor net wat extra drama mee, en zou het net als de versie van ‘Franz Schubert’ goed doen bij een sprookjesfilm. Want dat is waar je je af en toe in bevindt, bij het luisteren naar dit album. Gezien de historie van Penguin Café is dat ook niet zo gek, want hun vorige platen gaven dit gevoel ook al.

Daar wordt met ‘Now Nothing (Rock Music)’ een track aan toegevoegd die puur op de piano gefocust is, en dat werkt goed. Het brengt het album net iets meer tempo en melancholie mee, zonder daarbij te zwaar te klinken. De voorgenoemde diversiteit is dan ook veelvuldig terug te vinden op de plaat.

Door de instrumentale aard is het geen plaat die zich heel moeilijk laat luisteren. Mede dankzij de frisse, simpele, en speelse arrangementen maakt dat Penguin Cafe met The Imperfect Sea een klein, breekbaar, en fantasierijk album uitbrengt.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Penguin Café Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Cover The Mountain Goats - Goths

The Mountain Goats - GothsMet dank aan een muziekminnende collega maakte ondergetekende ergens aan het...

Cover Nev Cottee - Broken Flowers

Nev Cottee - Broken Flowers Vijf jaar kostte het de uit Manchester afkomstige singer-songwriter Nev...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT