RECENSIE: B Boys - Dada

B Boys
2017-09-14 De jongens van B Boys hadden voor hun debuut geen betere titel kunnen kiezen: Dada. We nemen voor het gemak maar even aan dat het geen verwijzing is naar de kinderlijk uitgesproken vorm van het woord papa of daddy, maar naar het dadaïsme. U weet wel, de kunststroming die bewust de gangbare regels negeerde en expres prutswerkjes produceerde uit rebellie.

Want het debuut van de mannen voldoet volledig aan die eisen. Je neemt een zanger die niet kan zingen, een hele matige productie en liedjes die gespaard zijn gebleven van enige fantasie. Opbouw? Nee, dat is voor de snobs. Diepte? Doen we niet aan. Van begin tot eind is Dada vlak, storend en bloedeloos.

Tegelijk moeten, eerlijk is eerlijk, ook de pluspuntjes worden benadrukt. Zo bevat ‘Discipline’ een vet gitaarriffje en het liedje ‘I’ is zowaar een lichtpuntje, waar bas en gitaar tegen elkaar in kruipen en er enige gelaagdheid ontstaat in de track. Zelfs de zang komt iets meer uit de verf in deze betere muzikale omgeving.

Helaas is stokpaardje ‘I’ een gelukstreffer. Over de hele linie is verder geen enkel nummer de moeite van het luisteren waard. Zonder een kop en een staart ratelen de stukjes achter elkaar door je speaker. ‘Flatlands’ is wat dat betreft een perfect uithangbord. Platter wordt het niet. Een simpel setje gitaarakkoordjes begeleid de nasale zang voor een goede minuut, zonder dat er enige hoop is op verandering. Pas na anderhalve minuut breekt het liedje open, waarna een muzikale stoomwals zich monotoon voortrolt tot het einde van de track. Spannend is het niet, verheffend evenmin.

Het is dan ook te hopen dat B Boys minder hun stempel zullen drukken op een muzikale stroming als het dadaïsme heeft gedaan. Je moet er niet aan denken dat mensen geïnspireerd raken van het rebelse gerammel van de mannen.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:B Boys Label:Captured Tracks
She-Devils

She-devils - She-devilsEen eerder uitgebracht EP-tje van She-Devils deed vorig jaar weliswaar niet...

Cover Joni Void - Selfless

Joni Void - Selfless De Canadees Jean Cousin begon met muziek maken toen hij veertien jaar was....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT