RECENSIE: Megalodon Collective - Animals

Megalodon
recensie cijfer 2017-08-11 Drie saxofonisten, twee drummers, een gitarist en een bassist heeft het Noorse Megalodon Collective aan boord. Dat levert muzikaal, zoals de band het omschrijft, “twintig meter prehistorische terreur” op: freejazz die vooral door aanwezigheid van de drie saxofonisten compromisloos is en tegelijkertijd toch alle kanten op schiet. Met Animals levert het septet de opvolger van debuutplaat Megalodon af.

Voor een freejazz-plaat is er toch een verrassend duidelijke structuur te vinden op Animals: praktisch alle nummer openen spaarzaam, met veel ruimte voor drums en bas, om langzaam op te bouwen en steeds meer lagen saxofoon toe te voegen. Dat levert op het einde van de nummers vaak een freaky, rammelende climax op die soms goed uitpakt maar ook vaak nog teveel klinkt als een rommelige jamsessie. Doordat de nummers zeker voor freejazz begrippen grotendeels kort gehouden worden is dat geen al te groot probleem, zeker niet wanneer het album op de achtergrond aanstaat. Bij aandachtig beluisteren gaat het improvisatiekarakter van de meeste nummers echter tegenstaan: goede ideeën worden simpelweg te vaak afgewisseld met interessantdoenerij.

Beter zijn echter de tracks waarop de band het aandurft om iets meer structuur aan te brengen in de muziek. Dan horen we opeens bijvoorbeeld salsa- (‘Rasande Roland’) of westerninvloeden (‘Black Bear Creek’) die zorgen voor de broodnodige variatie. Bovendien maken ze het album een stuk toegankelijker voor de gemiddelde muziekluisteraar in plaats van alleen voor de diehard jazzliefhebber. Overigens is er ook op deze tracks genoeg freaky saxofoonwerk te horen, maar omdat de lagen er omheen meer gestructureerd zijn is dat hier een stuk beter verteerbaar.

Het is dan ook jammer dat de band niet vaker die fusie van diepgaande freejazz met invloeden uit andere stromingen aan durft te gaan. Te vaak klinken nummers bewust op alle vlakken lastig beluisterbaar, terwijl de heren op andere tracks juist aantonen dat het moeilijke freejazz saxofoonwerk eigenlijk veel beter uit de verf komt als het gecombineerd wordt met licht verteerbaardere ritmes.

Animals is een plaat van een band die wat zoekende lijkt naar een eigen stijl. De pure freejazz nummers slaan de plank vaker mis dan dat ze in de roos schieten, maar de paar tracks waarop andere genres ruimte krijgen weten het album als geheel toch naar een krappe voldoende te tillen. Volgende keer dus graag meer nummers van die laatste categorie.
Recensent:Bart Hovens Artiest:Megalodon Collective Label:Pias
Cover Anne-Marie Giortz - Capital Punishment For Cars

Anne-Marie Giortz - Capital Punishment For CarsDe zestig jaar naderen en met een uitermate fris album op de proppen komen:...

Cover The Voodoo Fix - Back For More

The Voodoo Fix - Back For More Origineel komt de band The Voodoo Fix uit Los Angeles maar ondertussen is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT