RECENSIE: Bugge Wesseltoft - Somewhere In Between

Wesseltoft
2017-07-01 ‘Somewhere In Between’ is niet alleen de titel van het openingsnummer van het debuutalbum van Bugge Wesseltoft uit 1996, maar is ook goed te gebruiken om de carrière van deze Noorse jazzpianist in drie woorden te duiden. Geïntrigeerd door het overschrijden van bestaande grenzen in de muziek, is zijn bestaan als muzikant één groot avontuur te noemen. Een carrièreoverzicht - toepasselijk genaamd Somewhere In Between - is als een duizelingwekkend reisverslag van Wesseltofts avonturen: niet alle passages doen je opveren, maar met regelmaat is het puntje van je stoel the place to be.

Waar voor bepaalde muziekstromingen geldt dat Wesseltoft samenwerkingen is aangegaan met artiesten uit het desbetreffende genre, om na het maken van een album en het spelen van wat liveshows weer verder te trekken, loopt de combinatie jazz en elektronische muziek als een rode draad door zijn carrière. Een aantal nummers op Somewhere In Between is in een nieuw jasje gestoken. Zo heeft de technoproducer Henrik Schwarz een schitterende, rustgevende laag aan ‘Hope’ toegevoegd. Deze vormt een intrigerend contrast met de indringende zang van Dhafer Youssef.

Wat opvalt aan dit overzicht is dat Wesseltofts drang om andere muziekstromingen te omarmen niet per se heeft geleid tot zeer experimenteel werk. Zowel in ‘Yoyk’ met Sami-artieste Mari Boine als ‘Wy’ met Zawadi Mongane gebeurt muzikaal gezien te weinig om te beklijven. ‘Mitt Hjerte Alltid Vanker’, afkomstig van het kerstalbum It’s Snowing On My Piano, had vanwege zijn sulligheid niet afgestoft hoeven worden.

De versie van de Thelonious Monk-standard ‘Round Midnight’ door Wesseltoft, Schwarz en bassist Dan Berglund heeft meer terecht een plek op het verzamelalbum gekregen. Het album dat uit deze samenwerking voortkwam, Trialogue, is één van de hoogtepunten uit Wesseltofts loopbaan. De diepe, rake klanken van Berglund vormen een intrigerende basis, die de andere twee tot een zeer dynamisch geheel weten aan te vullen. Ondanks de kritiek, die al dit soort carrièreoverzichten terecht ten deel valt, heeft Somewhere In Between alleen al vanwege ‘Round Midnight’ bestaansrecht. Het kan nooit kwaad om herinnerd worden aan de kunststukjes die Wesseltoft en zijn muzikale vrienden met ons hebben gedeeld.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Bugge Wesseltoft Label:Pias
Cover Magnacult - Infinitum

Magnacult - InfinitumOnze landgenoten van Magnacult genieten nog niet heel veel bekendheid...

Cover Eivind Aarset - I.E.

Eivind Aarset - I.E. Eivind Aarset is een Noorse gitarist die vooral bekend is geworden voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT