RECENSIE: New Cool Collective Big Band & Thierno Koite - New Cool Collective Big Band Featuring Thierno Koité

NCCBB
recensie cijfer 2017-06-18 Met muzikanten in de gelederen die nu niet bepaald stil zitten, is de productiviteit van het Nederlandse jazzgezelschap New Cool Collective ongekend hoog. Nog niet zo lang geleden werd een samenwerking aangegaan met Mark Reilly van Matt Bianco, wat een swingende plaat en een serie stomende optredens opleverde. Ditmaal is Thierno Koité te gast, de saxofonist van de beroemde Senegalese formatie Orchestra Baobab. Ze ontmoetten hem tijdens een tour in Senegal en dit leidde vorig jaar al tot een aantal concerten in Nederland. Ook vonden ze tijd om samen met hem een volledige plaat op te nemen met de gehele big band, simpelweg New Cool Collective Big Band featuring Thierno Koité getiteld.

Daarop staan een aantal stukken die New Cool Collective al eerder opnam, maar nu speciaal voor de gelegenheid in een nieuw jasje zijn gestoken. Hieronder ook het aan Koité opgedragen nummer dat toepasselijk zijn naam draagt en al op Electric Monkey Sessions te beluisteren viel. Een tweetal composities van de hand van Koité werden opgenomen, waaronder het openingsnummer ‘Myster Tier’, wat hij al eens opnam met de andere band waar hij deel van uitmaakt, Le Sahel. Tenslotte werd er nog eens een viertal kakelverse nummers geschreven en opgenomen.

Zoals we van New Cool Collective gewend zijn, resulteert dit in een mooi verzorgd album waar het spelplezier zoals altijd van afspat. Het is weer een heerlijke mengelmoes van verschillende stijlen en met de big band en toevoeging van speciale gast Koité is er begrijpelijkerwijs een hoofdrol voor de koperblazers. Zoals te verwachten van deze topband is dit allemaal smaakvol gebracht en wordt het nergens overmatig. En zo kunnen we genieten van swingende nummers als ‘Pambiche’ en ‘Rumbón’, sfeervolle composities als ‘Moussa Caravelle’ en mooie Afrikaanse invloeden in ‘Padee’ en ‘Afrosur’. Koité laat met prachtige solo`s regelmatig horen waarom hij zo bewonderd wordt door het Nederlandse collectief, wat vooral te horen is in het aan hem opgedragen nummer.

Het moordende tempo waarin de verschillende leden van New Cool Collective projecten aangaan en in verschillende formaties albums opnemen en rond toeren, lijkt ze alleen maar meer energie en ideeën op te leveren. Wederom wordt daardoor een mooie langspeler aan het inmiddels imposante oeuvre van dit unieke gezelschap toegevoegd.
Recensent:Ronald Kats Artiest:New Cool Collective Big Band... Label:Dox Records
Cover Matisyahu - Undercurrent

Matisyahu - UndercurrentDe Matisyahu anno 2017 lijkt in niets meer op de artiest waar de wereld in...

Cover The Balkun Brothers - Devil On TV

The Balkun Brothers - Devil On TV Laat je niet misleiden door de bandnaam van de Balkun Brothers . Ze spelen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT