RECENSIE: Cody ChesnuTT - My Love Divine Degree

Chesnutt
2017-09-25 Cody ChesnuTT verwierf in 2002 de nodige faam met z'n lofi soulalbum The Headphone Masterpiece, een plaat waarop hij net zo achteloos als bijvoorbeeld Guided by Voices de pareltjes op plaat knalde. Die faam werd nog groter toen hij voor hiphop legendes The Roots een remake van zijn eigen song ‘The Seed’ inzong en het een hit werd. Een begin van en grootse carrière leek in het verschiet te liggen, maar ChesnuTT kreeg een kind en besloot zich op zijn gezin te richten.

Die stilte werd pas in 2012 weer doorbroken met Landing On A Hundred en nu pas vijf jaar later zijn we aanbeland bij My Love Divine Degree. Waar hij zich naar eigen zeggen tekstueel schaamt voor z'n debuut, is dit qua geluid echter wel weer deels een terugkeer naar dat album. Op spaarzame miniatuurtjes als 'Anything Can Happen' en 'Always Sebrena' (waarin hij z'n dochtertje toezingt) is de sound weer lekker lofi en zelfs bijna demo-achtig.

In tracks als het mooie 'Africa The Future' klinkt de Afrobeat door, maar nog meer klinkt ChesnuTT als een geslaagde mix van Marvin Gaye (inclusief zijn boodschap) en Bob Marley (idem). Luister maar eens naar het onweerstaanbaar swingende 'She Ran Away' (rijp voor een nieuwe Roots remake?), het urgente 'Bullets In The Street And Blood' (met soullegende Raphael Saadiq) of z'n ode aan de huidige jeugd ('So Sad To See (A Lost Generation).

Bob Marley horen we terug in de heerlijke reggaesong 'Make A Better Man' (stilzitten onmogelijk) en funk in 'I Stay Ready' en 'It's In The Love'. Net als bv Lenny Kravitz graast ChesnuTT vakkundig de geschiedenis van de zwarte muziek af. Het blijft een allegaartje wat we hier op My Love Divine Degree voorgeschoteld krijgen, maar de paar tracks die wat minder beklijven wegen niet zo zwaar tegenover de nodige pareltjes. Wel schijnt de heer ChesnuTT er live onlangs behoorlijk met de pet naar gegooid te hebben omdat hij geen zin had om te zingen. Toch nog een smetje dan.
Recensent:Mark Michels Artiest:Cody ChesnuTT Label:One Little Indian Ltd
Cover Chastity Belt - I Used To Spend So Much Time Alone

Chastity Belt - I Used To Spend So Much Time AloneDe onbezorgde jeugdjaren, konden die maar langer duren. Want wanneer de...

Cover Com Truise - Iteration

Com Truise - Iteration Alsof je letterlijk naar de jaren tachtig wordt getransporteerd. Dat gebeurt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT