RECENSIE: Squrl - EP #260

Squrl
recensie cijfer 2017-08-26 Sqürl is een muzikaal project van Jim Jarmusch en Carter Logan. Jim Jarmusch kennen we vooral als filmmaker van klassiekers als Down By Law, Stranger Than Paradise en Mystery Train. In zijn films speelt muziek altijd een prominente rol en reserveert hij graag (gast)rollen voor zijn muzikale helden. Zo waren Iggy Pop, Tom Waits, Screamin’ Jay Hawkins en Joe Strummer al eens te bewonderen in zijn films. Recentelijk maakte Jarmusch de documentaire Gimme Danger over The Stooges.

Sqürl begon in 2009 (toen nog als Bad Rabbit) aan de filmscore van The Limits Of Control en de vampierfilm Only Lovers Left Alive met de Nederlandse luitspeler Jozef van Wissem. Inmiddels zijn we toe aan een nieuwe EP met de titel EP # 260. Het duo wordt op de EP bijgestaan door geluidstechnicus/producer Shane Stoneback, die eerder meewerkte aan albums van Vampire Weekend, Fucked Up en Britney Spears (!). EP # 260 bevat drie songs en twee remixen.

Sqürl maakt op EP # 260 instrumentale slow-rock. De drie tracks ‘Solstice’, ‘The Dark Rift’ en ‘Equinox’ zijn sfeerimpressies die drijven op gitaarfeedback, distortion, drones en tapeloops en spaarzame drums. Dit levert spannende muziek op die zich uitstekend leent als filmscore, maar ook zonder beelden prima te verteren is.

De twee toegevoegde remixen laten een heel ander geluid horen. Anton Newcombe (Brian Jonestown Massacre) en singer-songwriter Tess Parks nemen in ‘Gates of Ishtar’ het nummer ‘Equinox’ stevig onder handen. Door een solide basis van jazz en hiphop en de ijle zang van Tess Parks is het nummer vrijwel onherkenbaar. Tot slot verbouwt Föllakzoid (psychedelica uit Chili!) ‘The Dark Rift’ vakkundig tot een minimale electro track. De remixen laten zien dat Sqürl niet bang is haar muziek door de mangel te laten halen door andere creatieve geesten. EP # 260 is daarmee een geslaagd experiment.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Squrl Label:Sacred Bones Records
Cover James Elkington - Wintres Woma

James Elkington - Wintres WomaDe onvervalste authenticiteit van Nick Drake en de nuchtere ambiance van...

Cover Art Feynman - Blast Off Through The Wicker

Art Feynman - Blast Off Through The Wicker Luke Temple is een naam die schuilgaat achter inmiddels al heel wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT