RECENSIE: Benjamin Booker - Witness

Booker
2017-09-22 Het titelloze debuut van Benjamin Booker, nu drie jaar geleden, maakte indruk bij liefhebbers van diverse muziekstijlen. Soul, R&B met een vlijmscherp randje, poprock en ook hiphop bleken op een subtiele wijze in elkaar verweven te kunnen worden. Hier en daar werd zelfs gesproken over “een openbaring in de rootsmuziek” . Juist op het moment dat de in New Orleans woonachtige muzikant in de vergetelheid dreigde te geraken verschijnt Witness, de belangrijke opvolger waarmee zijn naam pas echt gevestigd moet gaan worden.

Al bij de eerste beluistering is duidelijk dat Booker zich in de tussenliggende jaren op diverse fronten heeft ontwikkeld. Zo verhaalt hij over zijn ervaringen als Afro-Amerikaan in een harde maatschappij waarin hij maar geen verklaringen kan vinden voor het gedrag van beleidsbepalers en de mensen om hem heen. Booker heeft gedurende zijn eerste levensjaren in Virginia en Florida zelf ervaren hoe moeilijk het kan zijn om op te groeien met racisme in al zijn vormen. Pas op latere leeftijd weet hij in zijn muziek de traumatische ervaringen een plaatsje te geven. De samenwerking met Mavis Staples in het met gospel doorspekte titelnummer van dit album is alleen daarom al bijzonder te noemen. De Amerikaanse zangeres liep ooit zij aan zij met Martin Luther King in de beroemde mars en wordt gezien als de stem van een generatie die opkwam voor de rechten van de Afro-Amerikanen. De imposante stem van Staples en de ietwat hese vocalen van Booker zijn een match made in heaven en zorgen voor een hoogtepunt op dit album.

Voor de fans van het eerste uur is Witness even wennen. Booker heeft weliswaar voor een zelfde gevarieerde aanpak gekozen als op zijn eersteling maar legt momenteel vaker de nadruk op soul in plaats van de blues-gerelateerde klanken. Heel even horen we in ‘Off The Ground’ iets terug van het onstuimige zoals we hem kennen van het debuut maar Booker klinkt tegenwoordig over het geheel genomen vele malen toegankelijker. Of dit een bewuste knieval is naar de commercie valt sterk te betwijfelen. Booker behoort ontegenzeggelijk tot de authentieke categorie muzikanten en heeft met Witness nu eenmaal zijn eigen getuigenverklaring afgelegd. Een verklaring tegen al het onrecht in de wereld en dit is zijn actieve bijdrage. Je zou bijna hopen dat hij nog heel lang boos blijft en zulke mooie platen blijft maken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Benjamin Booker Label:Rough Trade Records
Cover Beach Fossils - Somersault

Beach Fossils - SomersaultHet is lastig om het Amerikaanse Beach Fossils los te zien van DIIV, het...

Cover Waxahatchee - Out In The Storm

Waxahatchee - Out In The Storm De uit Birmingham, Alabama afkomstige groep Waxahatchee , werd in 2011...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT