RECENSIE: Michael Nau - Some Twist

Nau
2017-09-19 Met Some Twist brengt Michael Nau het tweede album onder zijn eigen naam uit. Deze in ons land nog onbekende muzikant is al sinds 2004 actief in diverse line-ups. Aanvankelijk onder de naam Page France met pakkende indiepoprock, en vanaf 2008 met Cotton Jones, dat meer een americana signatuur heeft, en waarop ook een grotere (vocale) rol voor Whitney McGraw, Nau’s echtgenote, is weggelegd. Bij het achtereenvolgens beluisteren van deze twee voorgangers kan je al horen dat de invloed van Nau steeds groter wordt. Uiteindelijk gaat hij met het uitkomen van Mowing (2016) solo. Deze plaat gaat terug naar de basis van het singer-songwritergenre en kenmerkt zich door warme klanken en een laid-backstijl die aan het begin van de zeventiger jaren van bijvoorbeeld Harry Nilsson doet denken.

Op Some Twist is een ander geluid te horen. Waziger, onder andere door gebruik van distortion, goed te horen op het openingsnummer ‘Good Thing’. Het geeft het album een donker randje en een andere luisterervaring dan Mowing , hoewel de zeventiger jaren ook volop aanwezig is, getuige onder andere ‘I Root’ en ‘Scumways’.
Het album kabbelt rustig door en gaat in een waas voorbij. Het is duidelijk dat Nau zich niets aantrekt van de waan van de dag, er is geen haast, de songs trekken in slow motion voorbij, zonder trucjes of gekunstelde hooks.

Hoogtepunt is ‘Oh, You Wanna Bet?’, waarop een mooie vocale harmonie met Whitney McGraw overgaat in een psychedelisch samenspel van piano en vervormde gitaren, een van de weinige keren dat Nau even uit de band springt.

Some Twist is een plaat om in de ochtend te draaien als je de avond ervoor iets te lang bent doorgegaan, of gewoon op de luie zondagmiddag. Sluit je ogen en laat je hypnotiseren op ´Scatter´, om vervolgens op ‘Twelve’ een minuut en achtendertig instrumentale seconden krijgt om weer terug op aarde te komen, alwaar je verrast wordt door ‘The Load’, het enige niet low-key nummer, een JJ Cale-achtig, corny rock ’n roll deuntje dat eindigt met een op hol geslagen saxofoon.

Je kan Michael Nau live zien op 28 september (Rotterdam) en 29 september (Amsterdam) van deze maand. Geniet ervan!
Recensent:Michiel van den Dorpel Artiest:Michael Nau Label:Full Time Hobby
Cover Noga Erez - Off The Radar

Noga Erez - Off The Radar Off The Radar is de debuutplaat van de Israëlische zangeres Noga Erez, die...

Cover Kevin Morby - City Music

Kevin Morby - City Music Vergelijkingen tussen Leonard Cohen, Bob Dylan en Kevin Morby worden vaak...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT