RECENSIE: Discipline - Captives Of The Wine Dark Sea

Discipline
recensie cijfer 2017-09-13 Om even duidelijk te zijn: De band Discipline waarvan u nu een recensie gaat lezen heeft helemaal niets te maken met de gelijknamige Eindhovense controversiële hardcore punkband, maar is een nette, wat veilige, progrockband uit Detroit. Iets totaal anders dus en de Amerikaanse heren zullen ongetwijfeld niet eens weten dat er in Nederland een vrij bekende punkband met dezelfde naam rondloopt.

Discipline timmert al dertig jaar aan de weg en bracht in 1994 haar eerste album uit. Spil van de band is Matthew Parmenter, die zingt, veel instrumenten bespeelt en alle songs schrijft. Hij wordt daarbij bijgestaan door Chris Herin (gitaar), Matthew Kennedy op bas en drummer Paul Dzendzel. De muziek op de nieuwe plaat met de welluidende naam Captives Of The Wine Dark Sea is bij vlagen toegankelijk en sterk gericht op liedjes die voor een groot deel lijken weggelopen uit de jaren zestig en zeventig. Natuurlijk vinden we ook twee wat langere pure progrock tracks op dit album. De teksten zijn nogal cryptisch, zodat je geen idee hebt waar Parmenter het over heeft.

De openingstrack ‘The Body Yearns’ duurt gelijk al negen minuten en bevat een stuk progrock welke stevig geworteld is in de jaren zeventig. Helaas blijft de song maar matig hangen. Beter vergaat het ‘Life Imitates Art’ dat door een voortjakkerende combinatie van piano, orgel en gitaar wordt voortgedreven, en dat in de refreinen heel sterk aan David Bowie doet denken. In het akoestische ‘Love Songs’ gaan vervolgens de gedachten naar The Beatles, terwijl ‘Here There Is No Soul’ gebaseerd lijkt op ‘Pigs’ van Pink Floyd (inclusief koebel). Na nog een instrumentale song begint de veertien minuten durende afsluiter ‘Burn The Fire Upon The Rocks’. Het is een fragmentarische song dat het meest in de traditie van de progrock is geworteld. Overigens lijkt wel of de gitaarsolo aan het begin door Carlos Santana is ingespeeld.

Het lijkt soms net of Parmenter stukjes van zijn favoriete artiesten door de mangel heeft gehaald en vervolgens toegepast heeft in zijn muziek. Het zorgt ervoor dat je telkens het idee hebt het al eerder gehoord te hebben. Het maakt Captives Of The Wine Dark See aan de ene kant makkelijk toegankelijk, maar is het aan de andere kant ook een plaat die bepaald niet naar adem doet snakken.
Recensent:Jan Didden Artiest:Discipline Label:Bertus
Cover Jan Wouter Oostenrijk - We Are Connected

Jan Wouter Oostenrijk - We Are Connected We Are Connected is duidelijk een statement. De nieuwe plaat van Jan...

Cover William the Conqueror - Proud Disturber Of The Peace

William the Conqueror - Proud Disturber Of The Peace William the Conqueror is een muziektrio, opgericht door Raurri Joseph....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT