RECENSIE: The Dream Syndicate - How Did I Find Myself Here?

Dream Syndicate
2017-10-04 The Dream Syndicate was in de begin jaren ’80 één van de bekendste vertegenwoordigers van de in Los Angeles ontstane Paisley Underground scene. De bands gebruikten vooral invloeden uit de countryrock en de (neo)psychedelica. De scene bracht bands voort als The Rain Parade, Green On Red en The Long Ryders, maar bijvoorbeeld ook (de latere hitmachine) The Bangles.

The Dream Syndicate’s debuutplaat The Days Of Wine And Roses geldt nog altijd als een klassieker in het genre en een hoogtepunt in de alternatieve rockscene van de eerste helft van de jaren ’80. In 1984 schopte The Dream Syndicate het zelfs tot voorprogramma van REM en U2. In 1988 verscheen hun vierde en laatste studioalbum (Ghost Stories). En nu, bijna dertig jaar later ligt daar studioalbum nummer vijf.

Frontman Steve Wynn (gitaar, zang) riep oudgediende Dennis Duck (drums), gitarist Jason Victor (jarenlang met Wynn in The Miracle 3) en bassist Mark Walton bijeen voor een nieuwe versie van de The Dream Syndicate. Oorspronkelijke gitarist Karl Precoda en bassiste Kendra Smith laten de reünie aan zich voorbijgaan. Precoda heeft het muzikantenbestaan verruild voor de academische wereld. Kendra Smith bedankte voor de eer maar levert nog wel een tekstuele en vocale bijdrage aan het afsluitende nummer ‘Kendra’s Dream’.

Volgens Wynn is How Did I Find Myself Here? de missing link tussen hun debuutplaat en album nummer twee Medicine Show. De plaat opent aangenaam met het dromerige ‘Filter Me Through You’, dat drijft op een eenvoudige maar uiterst doeltreffende gitaarrif van Wynn. Het op een vette baslijn voortgestuwde ’80 West’ is een hallucinerende roadtrip.

In de song ’Like Mary’ lijkt hoofdpersoon Mary zo weggelopen uit een short story van de chroniqueur van small town America, Raymond Carver. Vervolgens gaat de band in het venijnige ‘The Circle’ even lekker los. En dan moet het hoogtepunt nog komen. Prijsnummer van de plaat is het funky, bijna tien minuten durende titelnummer ‘How Did I Find Myself Here?’ met een keyboardbijdrage van muzikale vriend Chris Cacavas (Green On Red).

De comeback van The Dream Syndicate is meer dan geslaagd. Dit album is een blijvertje. How Did I Find Myself Here? voelt aangenaam als een warme jas op een herfstachtige dag. Net als een short story van Raymond Carver.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Dream Syndicate Label:Epitaph
Bailey

Elles Bailey - WildfireHet plan om een familiebezoekje te combineren met het opnemen van een demo in...

Cover The Roseline - Blood

The Roseline - Blood Blood is het vijfde album van The Roseline . De band uit Kansas draait om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT