RECENSIE: Gentle Knife - Clock Unwound

Gentle Knife
recensie cijfer 2017-11-14 Het uit Noorwegen afkomstige Gentle Knife zal wel altijd met zowel Gentle Giant als Genesis vergeleken worden. Dat roep je dan ook over jezelf af als je je band vernoemt naar een Britse progrockgroep (Gentle Giant ) plus een nummer van Genesis (‘ The Knife’). Maar het moet gezegd worden dat het elftal muzikanten onder deze naam niet klakkeloos haar helden imiteert, maar er een redelijk eigen interpretatie van maakt. Ook al zijn invloeden van de fameuze progrock reuzen uit de jaren zeventig niet van de lucht.
Op haar tweede plaat Clock Unwound neemt de band in zes songs en een klein uurtje flink de tijd om ter zake te komen. De vrij rustige progrock klinkt lekker open zodat je de instrumenten goed hoort en juist dat is belangrijk omdat de muziek van Gentle Knife bol staat van alle soorten sferen en lange instrumentale passages, en daarvoor ook veel instrumenten gebruikt.
Natuurlijk is er ook een flink deel voor de zang weggelegd. Hiervoor zijn Hakon Kavli en Veronika Horven Jensen verantwoordelijk. Soms zingen ze beurtelings en soms zingen ze samen, maar bijna altijd is het resultaat mooi.
Na het instrumentale openingsnummer komt al direct de beste track van het album, en wel het maar liefst bijna zestien minuten durende’ The Clock Unwound’. Het nummer kent een spannend en gejaagd eerste stuk dat overgaat in het door Kavli rustig gezongen loom en jazzy tussenstuk, waarna de spanning weer opgebouwd wordt naar een daverende climax. Alleen al voor deze track zou je dit album aanschaffen, maar er komt nog meer moois na dit prachtstuk. Zo horen we ‘Fade Away’ dat volop in de jaren zeventig is geworteld, compleet met een heuse mellotron en wat fluit- en toetsensolo’s. Deze track kenmerkt zich door de wat lage zang van Jensen en het licht jazzy karakter. Maar het wordt in het met stevige riffs en moderne elektronica startende‘Smother’ na verloop van tijd nog flink wat jazzier. Daarbij horen natuurlijk een trompetsolo en een mooi vocaal duel tussen Kavli en Jensen bij. ‘Plans Askew’ is een wat meer standaard progrock track en het enige nummer waarin de samenzang van kavli en Jensen wat schuurt, maar het subtiele koperwerk in deze song is dan weer prachtig.
Met het afsluitende, ruim tien minuten klokkende, ‘Resignation’ komt ook de echte spanning weer terug met stukken gesproken tekst en lekker schurend koperwerk, subtiele drums en fraai toetsenwerk. Het nummer bouwt langzaam op naar de tweede helft waarin het tempo even lekker opgeschroefd wordt.

The Clock Unwound is een zeer doordacht album dat weer eens wat andere dimensies van de hedendaagse progrock laat horen. Gentle Knife maakt ons duidelijk dat het buiten de hokjes durft te kleuren en met maar liefst elf muzikanten heb je die mogelijkheid dan ook. Het levert een opvallend resultaat van een goede getalenteerd Noors elftal. Hadden wij maar zo een elftal in Nederland
Recensent:Jan Didden Artiest:Gentle Knife Label:Pias
Kingston

New Kingston - A Kingston Story: Come From FarDe mannen van New Kingston zijn geboren en getogen in New York, maar hebben...

Cover Spotlights - Seismic

Spotlights - Seismic Het duo Spotlights uit Brooklyn, New York bestaat uit echtpaar Mario en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT