RECENSIE: Big & Rich - Did It For The Party

Big & Rich
recensie cijfer 2017-10-10 De hoes van Did It For The Party doet het ergste vrezen. Het duo Big & Rich staat er op afgebeeld als de Gebroeders Ko van de country. Twee getapte gozers in een krampachtige poging om van elke avond een feestje te maken. Na beluistering van het album lijken ze het onbestemde voorgevoel nog waar te maken ook.

Big & Rich maakt het soort countrymuziek waar de Billboard Country Charts mee vol staan. Handelswaar gebracht met een brede tandpasta-glimlach en een grote Stetson op de zongebruinde knar. In de Verenigde Staten is er een enorme markt voor deze vorm van country. Big & Rich zijn aan de overkant van de oceaan dan ook geen kleine jongens.

Openingstrack ‘California’ begint met een van AC/DC geleend rifje om daarna snel en geraffineerd te transformeren in een gelikte break-up song over een ex-liefje die haar zonnige toekomst (zonder hem) tegemoet rijdt: ”Well she’s in love with California, and breakin’ my heart. Het nummer heeft alle elementen voor een enorme hit op de Amerikaanse radio: een tekst waarin liefde, autorijden en vrijheid samenkomen, gekoppeld aan een herkenbare melodie. Een song die je bijna dwingt om mee te zingen, neuriën of mee te tikken op het stuur van je pick-uptruck, met de wind in je haren, je linkerarm uit het raam en de eindeloze highway als uitzicht. Het clichébeeld van het ultieme Amerikaanse vrijheidsgevoel.

Je zal Big & Rich niet betrappen op diepzinnige teksten of muzikale uitspattingen. Het blijft allemaal erg radiovriendelijk. Hier en daar wordt een voorzichtige poging gedaan om andere stijlen in de muziek te verwerken, meestal met een knipoog. Rock en rap in ‘Congratulations (You’re A Rockstar’), rock in ‘We Came To Rawk’ en funk in ‘Funk In The Country’. Maar altijd blijven ze veilig binnen de lijntjes om het conservatieve deel van het countrypubliek vooral niet voor het hoofd te stoten. Did It For The Party is daarmee een gelikte poging tot het maken van een commerciële mix van country en radiovriendelijke rock. Je moet er wel van houden.

Ter promotie van hun nieuwe album stond Big & Rich onlangs op het podium van het Route 91 Harvest Festival in Las Vegas waar ze onder andere hun versie van ‘God Bless America’ ten gehore brachten. Amper een uur later sloeg het noodlot toe. Tijdens het optreden van countrycollega Jason Aldean vond daar de grootste openbare shooting van Amerika plaats, met 59 doden en honderden gewonden tot gevolg. Het zal even duren voordat Big & Rich en de countrygemeenschap in de VS deze enorme klap verwerkt hebben. Het zal ook een tijdje duren voordat Big Kenny & John Rich weer de getapte gozers kunnen uithangen, want er is even geen tijd meer voor een feestje.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Big & Rich Label:Thirty Tigers
Saty

Satyricon - Deep Calleth Upon DeepBlackmetal kun je het eigenlijk niet echt meer noemen, de muziek van...

Keith

Toby Keith - The Bus Songs Toby Keith is een singer-songwriter, producer en acteur. In 1993 begon hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT