VERSLAG: Groezrock 2009

Festivalinfo was aanwezig op Groezrock 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 40 foto's.

VERSLAG:

12

Zaterdag 18 april

Hoewel de meeste bezoekers pas net hun tent inkruipen, galmt vroeg in de morgen de soundcheck van Tackleberry over de festivalcamping. De band komt uit Duitsland en zorgt voor vrolijke powerpop. De vijf heren blijken erg goede geprogrammeerd door de organisatie, niet alleen omdat het lekker wakker worden is, maar ook omdat er veel Duitsers rondlopen op Groezrock. Samen met psycho-punks Mad Sin vertegenwoordigen ze vandaag met veel succes onze oosterburen.

De Amerikanen van Emery zijn momenteel op tour rond hun In Shallow Seas We Sail en doen tevens Europa aan. Muziek van het zestal zit ook op dit album nog altijd bomvol met heerlijke post-hardcore met een Christelijk randje. Acht jaar geleden opgericht in het vruchtbare Seattle en nu eindelijk in België. Hoewel het vroeg in de middag is, zijn de zangers erg energiek en elke hoek van het podium wordt benut. Het wordt al snel duidelijk dat de groep samen met Architects de publieksfavoriet is. Ook de band uit Brighton zakt namelijk geen moment in. Dit te danken aan het erg diverse optreden. De heren maken op hun beurt complexe en ontoegankelijke muziek, een inkoppertje kijkend naar de bandnaam. De groep blijkt slechts één regel te hebben: het moet keihard gaan. Iets wat het vandaag zeker gaat.

De skapunk helden van Aquabats weten er een waar feest van te maken. Ze krijgen het publiek gemakkelijk mee in hun gekke transformaties en ideeën. Compleet in superhelden kostuum betreden ze het podium en spelen hit na hit. Ook komt er zogenaamd een ‘gouden man’ het optreden saboteren en daar moesten de mannen natuurlijk wat aan doen! Een ware vechtpartij ontstaat op het podium en als finishing touch maakte de zanger een salto vanaf de drumkit en land op de man. Wanneer uitgeschakeld, kan het optreden gelukkig hervat worden. Opvallend is dat het na het optreden storm loopt bij de merchandise van de heren.

Volgend jaar bestaan de mannen dertig jaar, de punkrockkers van The Vandals. Niet teveel gezever maar gewoon spelen, zoals een punkrock band hoort te zijn. Hits als “Live Fast Diarrhea” en “Oi To The World” worden in een half uur gespeeld. Hierna krijgt de gitarist van de band de microfoon en maakte hij een waar feestje van “Don’t Stop Me Now” van Queen, natuurlijk met een punkrockrandje. Hoewel het met veel enthousiasme wordt ontvangen, is het erg jammer dat de heren de geplande 45 minuten niet volspelen.

The Living End is een punk n roll band uit Australie. Hiermee is het moeilijk om een schatting te maken van de band, maar blijken live erg goed te kunnen speen. De mannen zijn één voor één zeer goede muzikanten en maken er een goede show van. Op het podium zijn we de gitarist die met een biertje in zijn hand gitaar spelen, maar ook de bassist wild gaan met zijn contrabas. Allemaal erg leuke dingen om te zien.

Een reünieshow van The Get Up Kids? Hier hoef je helemaal geen vraagtekens bij te hebben, deze helden moet iedereen ooit gezien hebben! Hits als “Action & Action”, “Holiday” en “Ten Minutes” worden gespeeld en dit is voor veel mensen een hoogtepunt van de dag. Al past de band niet echt tussen groepen als No Fun At All en Rise Against, toch zijn er veel onder de indruk van de heren. De zanger laat echter weten dat hij wel had gehoopt op meer reactie vanuit het publiek. Iets waar hij zeker gelijk in heeft, hoewel het niet een band is om erg wild op te gaan.

Afsluiter NoFx draagt een zware last op de schouders. Speciaal voor het viertal is het festival namelijk verschoven naar midden april. Hoewel de band headliner is, hebben de echte publieksfavorieten reeds gespeeld. Wanneer de Amerikanen het podium betreden, is het dan ook vooral de oude garde die staat te kijken. De punkers hebben reeds elf albums uitgebracht, maar opvallend genoeg zijn het vanavond vooral grappen die de speeltijd vullen. Hoewel het optreden positief gevoel achterlaat, blijft de gedachten rondspoken dat er veel meer gemaakt van had kunnen worden.

De achttiende editie van Groezrock was wederom een succesvolle. Het lukt de organisatie elk jaar om een dijk van een programma te bieden - in de punkrock en hardcore scene. Het is goed om te zien dat een festival groeit. Helaas was het weer niet zo goed als de vorige twee jaren, maar gelukkig hadden we zaterdag de heel onverwacht een lekker zonnetje op onze gezichten.

12

FOTOGRAFIE:

1234
Emery foto Groezrock 2009 Emery foto Groezrock 2009 Emery foto Groezrock 2009 Street Dogs foto Groezrock 2009 Street Dogs foto Groezrock 2009  foto Groezrock 2009 - Aquabats (dubbele invoer) foto Groezrock 2009 - Aquabats (dubbele invoer) foto Groezrock 2009  foto Groezrock 2009  foto Groezrock 2009  foto Groezrock 2009 The Academy Is... foto Groezrock 2009
 
1234
 
festival logo

ELF FANTASY FAIR 2009Duizenden heksen, elfjes, trollen, ridders en prinsessen waren dit weekend te...

festival logo

PAASPOP SCHIJNDEL 2009 Het officieuze begin van het festivalseizoen is Paaspop in Schijndel. Met...